Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puolueet eivät lyhentäisi presidenttikautta, vaikka Sauli Niinistö sitä ehdotti – katso eduskuntaryhmien johtajien vastaukset

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti presidenttikauden lyhentämistä. Kuva: Markku Ulander

Puolueet eivät innostu tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdotuksesta presidenttikauden lyhentämisestä. Harry Harkimon nyt-liike on ainoa poikkeus, selviää Uutissuomalaisen eduskuntaryhmien johtajille tekemästä kyselystä.

Tyrmäys tulee suurimmalta puolueelta SDP:ltä, kokoomukselta, keskustalta ja RKP:ltä.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa. Vihreillä ei ole kantaa, ja vasemmistoliitto ei vastannut kyselyyn.

– En näe tarvetta muutoksille tällä hetkellä, SDP:n Antti Lindtman sanoo.

– Nykyinen toimikausi on tuonut pitkäjänteisyyttä ja vakautta ulkopolitiikan ja kansainvälisten suhteiden hoitoon. Tämä on Suomelle eduksi alati muuttuvassa ja jännitteisessä toimintaympäristössä. Perustuslain muutokset ovat aina pitkän ja huolellisen harkinnan tulos, perustelee Lindtman.

Kuva: Anssi Hietamaa

Samoilla linjoilla on ehdotuksen tehneen Niinistön entinen puolue kokoomus.

– En innostu. Aikamme suuria ongelmia on lyhytjänteisyys, ja presidentin toimikauden lyhentäminen voisi olla taas pieni askel väärään suuntaan tässä suhteessa. Vaalejakin on kovin tiheään – kohta vielä sote-alueiden vaalit nykyisten päälle, jos hallitusohjelma toteutuu. Jos presidentti voi tuoda hieman jatkuvuutta lyhyempien päättäjäkausien keskelle, niin se on enemmänkin etu, Kai Mykkänen sanoo.

Keskustalta kyselyyn vastasi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila. Keskustakaan ei innostu presidenttikauden lyhentämisestä mutta on valmis keskustelemaan siitä.

– Presidentti on poliittisessa järjestelmässä vakauttava tekijä, mikä tuo ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan jatkuvuutta yli hallituskausien. Tasavallan presidentin kuuden vuoden toimikausi on ollut Suomelle hyväksi. Kansalaisten keskuudessa enintään kahta kuuden vuoden kautta on pidetty toimivana, kertoo Mattila.

Perussuomalaiset kysyisivät kansan kantaa.

– Ehdotus on mielestäni vähintään keskustelemisen arvoinen. Aion vielä selvittää kansalaisten mielipidettä asiaan, Ville Tavio sanoo.

Myös kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa.

– Presidentti Niinistön ehdotusta kannattaisi vakavasti tutkia. Demokratian näkökulmasta ja kansainvälisesti vertaillen kuuden vuoden kausi on pitkä. Nyt se ei ole ongelma, koska meillä on suosittu presidentti, mutta toisenlaisissa oloissa se voisi olla tarpeen. Toisaalta presidentti-instituutiolta odotetaan jatkuvuutta, Päivi Räsänen vastaa.

Hän väläyttää vaihtoehtoa, jossa olisi kolme neljän vuoden kautta.

– Silloin suosittu presidentti voisi hoitaa tehtäväänsä nykyiset 12 vuotta, mutta kansalla olisi mahdollisuus lausua näkemyksensä neljän vuoden välein.

Ainoa puolue, joka ilmoittaa suoraan kannattavansa Niinistön ehdotusta, on Harry Harkimon nyt-liike.

– Kannatan. Olemme samaa mieltä kuin Niinistö, Harkimo kertoo.

Tasavallan presidentti on vuodesta 1994 lähtien valittu suoralla kansanvaalilla kuuden vuoden välein.

Ehdokkaansa vaaleihin saavat asettaa rekisteröidyt puolueet, joiden listalta on edellisissä eduskuntavaaleissa valittu vähintään yksi kansanedustaja, sekä yli 20 000 kannattajan nimilistan keränneet valitsijayhdistykset.

Niinistö valittiin 2018 suoraan ensimmäisellä kierroksella valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Presidenttikauden pituutta on Niinistön mielestä varaa lyhentää. Hän kertoi asiasta Salon Seudun Sanomien haastattelussa marraskuun alussa.

Hänestä kuusi vuotta on poikkeuksellisen pitkä kausi, ja vaihtoehtona voisi olla kaksi kertaa viisi vuotta tai kolme kertaa neljä vuotta.

Niinistö kertoi jo eduskunnan puhemiehenä vuonna 2008 haluavansa lisätä presidenttikausien määrää kolmeen niin, että presidentti voisi hallita kaksitoista vuotta kuten nykyään.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi