Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: Katri Kulmuni on kaivosveroa kannattava kirstunvartija

Katri Kulmunin arvomaailma on liberaalimpi kuin edeltäjällään Mika Lintilällä.

Tuleva valtiovarainministeri Katri Kulmuni on arvoiltaan liberaalimpi kuin edeltäjänsä Mika Lintilä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomi saa Katri Kulmunista (kesk.) valtiovarainministerin, jonka arvomaailma ei eroa muista hallituspuolueista niin paljon kuin edeltäjän Mika Lintilän (kesk.) mielipiteet.

Kulmuni saattaa tulla hyvin toimeen muiden hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa muutenkin kuin ikänsä ja sukupuolensa perusteella.

Uutissuomalaisen haastattelussa marraskuussa tuleva valtiovarainministeri kertoi vastustavansa ydinvoiman lisärakentamista. Tuulivoima sen sijaan on ministerin ja puoluejohtajan mukaan järkevin tapa tuottaa sähköä.

Ylen eduskuntavaalikoneessa Kulmuni sanoi muun muassa kannattavansa kaivosveroa. Valtiovarainministerinä hänellä on loistava mahdollisuus esittää sellaista Suomeen.

– Kannatan kunnille tulevan kaivosveron käyttöönottoa. Kaivosten täytyy muutoinkin toimia mahdollisimman hyvin sovussa muun ympäröivän luonnon ja yhteisön kanssa, Kulmuni perusteli kantaansa keväällä.

Lisäksi Kulmuni vastasi, että Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, vaikka se aiheuttaisi suomalaisille kustannuksia. Tämä sopii esimerkiksi vihreille ja punavihreälle pääministeri Sanna Marinille (sd.) mainiosti.

Kulmuni pidentäisi oppivelvollisuutta.

Muut hallituskumppanit kuin ehkä RKP lienevät tyytyväisiä myös siihen, että Kulmuni on eri mieltä kuin väite "kun valtion menoja ja tuloja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja karsimalla kuin veroja kiristämällä."

Lintilä oli päinvastaista mieltä: hän leikkaisi mieluummin menoja kuin kiristäisi veroja.

He ovat erimielisiä myös sen suhteen, pitäisikö viinit ja vahvat oluet päästää ruokakauppoihin. Kulmuni on liberaali: hänen mielestään pitäisi, kunhan Alkon monopoli säilyisi. Yhtälö voisi toimia asiamies-Alkojen avulla.

Tulevalla valtiovarainministerillä on liberaali suhtautuminen myös kysymykseen: "perhevapaita pitää uudistaa niin, että vapaat jakautuvat tasan vanhempien kesken."

Kulmunin mukaan pitää, kun taas Lintilä on päinvastaista mieltä.

Kaksikko on niin ikään erimielinen kysymyksessä: "Oppivelvollisuus pitää ulottaa myös ammatilliseen koulutukseen ja lukioon." Lintilän mukaan ei, kun taas Kulmunin mielestä ehdottomasti pitää. Tässäkin asiassa Kulmunilla on pian erinomainen tilaisuus ohjata asiaan rahaa.

On yksi asia, jossa hän tuntuisi olevan edeltäjäänsä Lintilää konservatiivisempi: maahanmuutto. Kulmunin mielestä maahanmuuttajien määrän kasvu on lisännyt turvattomuutta Suomessa. Lintilä on eri mieltä.

Sama koskee työperäisen maahanmuuton merkittävää lisäämistä. Kulmunin mukaan sitä ei tarvita, Lintilästä kyllä.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi