Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: SDP:ltä viisas ratkaisu panna paketti uusiksi – Marinin valinta ja suuri ministeriruletti rakentavat uuden hallituksen toimintakykyä

Omistajaohjaus nousee eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen salkkuun. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tuleva pääministeri, puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin tuurasi pääministeri Antti Rinnettä erinomaisesti alkuvuonna. Moni puoluevaltuutettu vakuuttui siitä, että Marin pystyy toimimaan tiukassa paikassa.

Marinilla on ministerikokemusta, sillä hän on toiminut puoli vuotta liikenne- ja viestintäministerinä. Hän sanoi esittelypuheenvuorossaan, että "olen tilanteen tasalla ja tunnen hallituskumppanit".

Lisäksi Marin on suosittu, mistä kertoo hänen huikea äänimääränsä kevään eduskuntavaaleissa. Tässä muutama syy, miksi ennakkosuosikkina pääministerivaaliin lähtenyt Marin voitti eduskuntaryhmää johtavan Antti Lindtmanin tiukassa äänestyksessä.

Uusi pääministeri Marin ja SDP:n puheenjohtaja Rinne eivät tyytyneet muutaman ministerin vaihdokseen niin kuin oli ennakoitu. He panivat ison vaihteen päälle ja lähes kaikkien ministereiden salkut menivät vaihtoon.

– Tämä on kokonaisuus ja tällä mennään eteenpäin, Rinne perusteli suurta rulettia.

Edellisen hallituksen eroon johtanut vaikea omistajaohjaus siirretään eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen salkkuun. Kuntaministerisalkun saa entinen kuntaministeri Sirpa Paatero. Paatero joutui eroamaan postisotkun takia ennen pääministeri Rinteen eroa.

Paateron valinta saattaa olla myrkkyä keskustalle, mutta toisaalta keskustasta on viestitetty, että SDP:n ministerivalinnat ovat täysin SDP:n oma asia. Sekin pitää muistaa, että Paatero noudatti edellisen hallituksen omistajaohjauslinjausta, mikä oli keskustan käsialaa. Rinteelle tämä ei käynyt.

– Molemmat salkut ovat todella merkittäviä ja raskaita. On tärkeää, että ihmiselle annetaan tilaa hoitaa niitä. Kun EU-puheenjohtajakausi päättyy, eurooppaministerin työtaakka kevenee, ja oli järkevää sijoittaa se ihmiselle, joka selviää vaikeasta kokonaisuudesta, Rinne perusteli Tuppuraisen saamaa omistajaohjaussalkkua.

– Toisaalta kuntaministerin salkku on todella rankka tässä muutostilanteessa, kun tehdään sote-uudistusta ja samaan aikaan kuntien talouden näkökulmasta tarvitaan uusia toimenpiteitä. Tarvitaan ministeriä, joka on hyvin perehtynyt kunta-asioihin. Sen parempaa ihmistä tässä suhteessa, kuin Sirpa Paatero, ei ole olemassa, Rinne perusteli Paateron palauttamista kuntaministeriksi.

Työministeriksi ja samalla aivan uudeksi ministeriksi nousee varapuhemies Tuula Haatainen. Väistyvä työministeri Timo Harakka siirtyy liikenne- ja viestintäministeriksi Sanna Marinin tilalle. Krista Kiuru ja Ville Skinnari jatkavat aiemmissa ministeripesteissään.

Väistyvä pääministeri Rinne torjui jyrkästi arviot, että hänellä olisi ollut halua nousta ministeriksi. Hänet nostetaan Haataisen tilalle eduskunnan varapuhemieheksi.

Marinin johtamalla SDP:llä on mahdollisuus uuteen alkuun samoin kuin koko hallituksella. SDP:n ministeriruletti on tervetullut tässä myrkyttyneessä poliittisessa ilmapiirissä. Se rakentaa uuden hallituksen luottamusta ja toimintakykyä. Niin kuin Marin sanoi, hallituksen rivit on saatava suoriksi.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi