Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Marinin näytöt vakuuttivat: Ministerikokemus, onnistunut Rinteen tuuraaminen ja uusien äänien hakeminen toivat voiton

SDP:n pääministeriehdokkaaksi valittu Sanna Marin saa onnitteluhalauksen vastaehdokkaalta Antti Lindtmanilta SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tuleva pääministeri, puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin tuurasi pääministeri Antti Rinnettä erinomaisesti alkuvuonna. Moni puoluevaltuutettu vakuuttui siitä, että Marin pystyy toimimaan tiukassa paikassa.

Marinilla on ministerikokemusta, sillä hän on toiminut puoli vuotta liikenne- ja viestintäministerinä. Hän sanoi esittelypuheenvuorossaan, että "olen tilanteen tasalla ja tunnen hallituskumppanit".

Lisäksi Marin on suosittu, mistä kertoo hänen huikea äänimääränsä kevään eduskuntavaaleissa. Tässä muutama syy, miksi ennakkosuosikkina pääministerivaaliin lähtenyt Marin voitti eduskuntaryhmää johtavan Antti Lindtmanin tiukassa äänestyksessä.

Molempien ehdokkaiden taustajoukot yrittivät vaikuttaa lopputulokseen. On kuitenkin vaikea sanoa, mikä vaikutus junttauksella oli, koska puoluevaltuutetut ovat kokeneita vaikuttajia. He tekivät täysin henkilökohtaisen valinnan, jossa ei myöskään sukupuolella ollut suurta merkitystä.

SDP:n kannatus matelee historiallisen alhaisella tasolla. Puoluevaltuutetut ottivat kantaa siihen, kumman johdolla SDP:n kannatus saadaan paremmin nousuun.

Perusvaihtoehtoja on kaksi. Lähteekö SDP tukkimaan äänivuotoa perussuomalaisiin vai onko parempi lähteä hakemaan täysin uusia äänestäjiä?

Puoluevaltuutetut valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon. Marinin johdolla SDP lähtee tavoittelemaan nuoria aikuisia, jotka nyt tuntevat vetoa vihreisiin.

SDP ajautui pääministerivaaliin, koska keskusta menetti luottamuksen pääministeri Rinteeseen. SDP:n valinnan jälkeen voidaan kysyä, laskiko keskusta operaatiossa väärin ja tekikö keskusta suoranaisen palveluksen SDP:lle. Marinin johtamalla SDP:llä on mahdollisuus uuteen alkuun, vaikka pääministerin tehtävä tulee olemaan äärimmäisen hankala.

SDP:n kärkipoliitikoksi nousee nuoresta iästään huolimatta todella kova luu. Marin on kaikkien muiden puolueiden näkökulmasta huomattavasti Rinnettä vaarallisempi poliittinen vastustaja.

Vanhaa poliittista kulttuuria edustava ja esiintymisissään takelteleva Rinne olisi ollut keskustalle huomattavasti vaarattomampi vastus kuin varmana ja hyvänä esiintyjänä tunnettu Marin. Marinia kehuttiin puoluevaltuustossa siitä, että hän laittoi televisiossa Petteri Orpolle (kok.) ja Jussi Halla-aholle (ps) luun kurkkuun.

SDP:ssä niin muin muissakin hallituspuolueissa on kehuttu kilvan hallitusohjelmaa. Puoluevaltuutettujen enemmistö koki, että Marin pystyy Lindtmania paremmin viemään hallitusohjelmaa eteenpäin.

Marinin valinta on kaikille muille hallituskumppaneille Lindtmania mieluisampi valinta paitsi keskustalle ja RKP:lle. Lindtman kantoi puheessaan huolta yritysten elinkelpoisuudesta, mutta Mari tunnetaan punavihreydestään.

Toisaalta niin kuin Marinkin sanoi, hallituksen rivit on saatava suoriksi. Luottamus ja toimintakyky on palautettava.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi