Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Juha
Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Tätäkö keskusta halusi?

Sanna Marin on erittäin liberaali ja kansanedustajaksi äärivasemmalla.

Keskusta halusi uuden pääministerin ja sai tehtävään erittäin liberaalin ja kansanedustajaksi äärivasemmistoa edustavan poliitikon, Sanna Marinin, 34.

Miten meni noin omasta mielestänne?

Voittona keskustalle voi laskea sen, että se osoitti mahtiaan: se pystyy kymmenen prosentin kannatuksesta huolimatta kaatamaan vaikka koko hallituksen. Tappiona on puheenjohtaja Katri Kulmunin vapisevan heikko esiintyminen kohun aikaan ja märkivä haava yhteistyössä pääministeripuolueen kanssa.

Suomen voitto lienee se, että maamme luultavasti saa positiivista julkisuutta: tehtävissään olevista maailman pääministereistä Marin tulee olemaan maailman nuorin. Ennätystä pitää vielä hallussaan Ukrainan pääministeri Oleksiy Hontšaruk. Hän oli pääministeriksi tullessaan täyttänyt edellisessä kuussa 35 vuotta. Hontšaruk on syntynyt heinäkuussa 1984, Marin marraskuussa 1985.

Lisäksi noteerauksia kansainvälisessä mediassa saanee sekin, että kaikkien viiden hallituspuolueen puheenjohtajana on nainen. Neljä viidestä on vieläpä alle 40-vuotiaita.

Mutta millaista tulee olemaan yhteistyö keskustan ja hyvin punavihreän pääministerin kanssa? Vaalikoneiden vastauksista tehtyjen arvokarttojen perusteella Marin on aivan vasemmassa ja liberaalissa kulmassa. Hän on vasemmistolaisempi kuin monet vasemmistoliiton kansanedustajat.

Hän on myös hyvin vihreä. Marin esimerkiksi vastasi Ylen vaalikoneessa haluavansa laatia suunnitelman uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi.

Kanta on hallituskumppani vihreille nannaa mutta myrkkyä maaseudun keskustalaisille. Haja-asutusalueilla saa tapahtua ihmeitä ennen kuin joka torpassa ladataan sähköautoja tai kaasutellaan kaasuautolla.

Nähtäväksi jää, miten Marin suhtautuu esimerkiksi uusiin sellutehtaisiin.

Marin sai valtakunnan julkisuutta ja arvostusta vedettyään 2016 Tampereen kaupunginvaltuuston maratonistunnon, jossa keskusteltiin raitiotiehankkeesta.

– Nyt on jämäkkää! Sanna Marin piti valtuutetulle jäätävän puhuttelun – ”Jopa Chuck Norris pelkäisi”, Aamulehti otsikoi kokousuutisensa.

Marin nousi toisen kauden kansanedustajana Rinteen hallitukseen liikenne- ja viestintäministeriksi. Tehtävässä hän ehti paaluttaa ratahankkeiden ykköseksi Helsingin ja kotikaupunkinsa Tampereen välisen Pääradan. Toki lopulliset päätökset väylähankkeistakin ovat vielä tekemättä.

Tuleva poliittinen keskustelu pyörii varsinkin vaalien alla sen ympärillä, mitkä puolueet suostuisivat gallupien selvän ykkösen perussuomalaisten vetämään hallitukseen.

Marin ei varmasti halua Jussi Halla-ahon johtamaan hallitukseen. Suomi jatkanee polarisoitumistaan liberaaliin ja konservatiiviseen blokkiin.

Miten keskusta asemoituu kahtiajaossa? Toistaiseksi ei kovin hyvin: kannatus uhkaa tippua alle kymmeneen prosenttiin.

Posti-kohun aikana tuli selväksi, että maakuntien mieskansanedustajilla on puolueessa vahva asema. Se porukka on muuhun hallitukseen verrattuna konservatiivista ja oikealla.

Tämä setäkööriksi nimitetty porukka tehnee voitavansa, jotta puolue suuntautuisi seuraavien vaalien jälkeen Marinista katsottuna kohti päinvastaista kulmaa.

 

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi