Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tällainen on tuleva pääministeri Sanna Marin, 34 – vastuutehtävien poliitikko, sateenkaariperheen lapsi, yksivuotiaan äiti ja entinen myyjä

Marin on kertonut kasvaneensa vähävaraisessa kodissa.

SDP:n puoluevaltuusto valitsi Sanna Marinin (sd.) pääministeriehdokkaaksi. Käytännössä tämä jo ratkaisi sen, että hänestä tulee Suomen uusi pääministeri. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen tuleva pääministeri, SDP:n Sanna Marin, 34, on vaikuttanut jo useita vuosia puolueensa ytimessä.

Laajemmin suomalaisten tietoisuuteen Marin nousi viime kevään eduskuntavaalien alla, jolloin hän puolueensa ensimmäisensä varapuheenjohtajana sijaisti puheenjohtaja Antti Rinnettä vaaliväittelyissä.

Marinin onnistuneet esiintymiset ja vastuunkanto Rinteen sairausloman aikana olivat nyt hyvänä näyttönä, kun SDP:n puoluevaltuusto valitsi hänet pääministeriehdokkaaksi. Rinteen tällä viikolla kaatuneessa hallituksessa Marin toimi liikenne- ja viestintäministerinä.

Marinia luonnehditaan puolueessaan muun muassa rohkeaksi, valovoimaiseksi ja ennakkoluulottomaksi poliitikoksi. Myös hänen yhteistyö- ja neuvottelukykyjään kiitellään.

 

Helsingissä syntynyt Marin varttui Tampereen kupeessa Pirkkalassa sateenkaariperheessä äitinsä ja tämän naispuolison luona.

Marin on blogissaan kertonut kasvaneensa vähävaraisessa kodissa ja olleensa perheessään ensimmäinen ylioppilas sekä ensimmäinen, joka päätyi korkeakouluun.

Hän on myös kirjoittanut vanhempiensa erosta, joka johtui isän alkoholiongelmasta. Marin oli eron aikaan vain muutaman vuoden ikäinen.

Marin on korostanut koulutuksen ja yhdenvertaisuuden merkitystä muun muassa vaalikampanjoissaan. Hän on pitänyt esillä myös ympäristökysymyksiä.

Marin valmistui Tampereen yliopistosta hallintotieteiden kandidaatiksi vuonna 2012 ja maisteriksi vuonna 2017, jolloin hän työskenteli jo kansanedustajana.

Aiempaa työkokemusta Marinilla on muun muassa myyjänä, Tampereen kaupungin toimistovirkailijana sekä korkeakouluharjoittelijana ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen-osastosta.

Politiikkaan Marin lähti mukaan parikymppisenä. Hän on toiminut muun muassa Sosialidemokraattisissa Nuorissa ja Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa.

Tampereen kaupunginvaltuustoon Marin on kuulunut vuodesta 2013. Hänet valittiin heti valtuuston puheenjohtajaksi, ja tässä tehtävässä hän oli vuoteen 2017. Kaudella 2009–2012 hän oli Tampereen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen varajäsen.

Kansanedustajaksi Marin valittiin vuonna 2015 Pirkanmaan vaalipiiristä. Jo tätä ennen vuonna 2014 hänestä tuli SDP:n toinen varapuheenjohtaja. Puolueensa ensimmäisenä varapuheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2017.

Viime kevään eduskuntavaaleissa Marin sai yli 19 000 ääntä eli enemmän kuin kukaan muu SDP:n ehdokas koko maassa.

Marinin avopuoliso on Markus Räikkönen. Pariskunnan Emma-tytär täyttää tammikuussa kaksi vuotta. Perhe asuu Tampereella Kalevan kaupunginosassa.

Vapaa-aikaansa Marin on kertonut viettävänsä perheensä ja muiden läheistensä seurassa. Hän pitää ulkoilusta Pirkanmaan lähiluontokohteissa.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi