Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolumni: Olen loistava kuski, mutta vielä pitäisi osata opettaakin

Kuka muka voi taata, että hyvä kuski on myös hyvä opettaja, kysyy Ira Blomberg-Kantsila.

Olen loistava kuski. Minulla on ollut ajokortti pian 30 vuotta, ja olen saanut vain kolmet sakot.

Kaksi ensimmäistä olivat parkkisakkoja. Tänä syksynä sain ylinopeussakot. Ajoin kahdeksankympin alueella vahingossa yhdeksääkymppiä. Lieventäviin asianhaaroihin ei laskettu sitä, että pylvääseen hypännyt kamera oli epäreilussa kohdassa heti mäen alla.

Peltiä olen muotoillut pari kertaa uusiksi paikallaan olleeseen kohteeseen. Vain kerran olen ajanut yhteen liikkuvan kohteen kanssa. Tuuttasin kolme minuuttia aiemmin ostamallani autolla tamperelaisheebon koslan peräpäähän.

Heebo tunnusti, että tuli tilanteeseen turhan kovaa. Mutta syyllinen oli selvä: hän tuli oikealta, eikä kärkikolmiota ollut. Minulle tie oli tuntematon, ja jää pilasi ansiokkaan jarrutuksen. Aloin vihata autoani ensihetkestä.

Ajotaitoni eivät kuitenkaan häikäise teiniäni. Kun häneltä kysyttiin, kumpi vanhemmista opettaa hänet ajamaan, jätkä kehtasi nauraa ja sopertaa käkätyksen lomasta: ”Iskä tietenkin.”

Koska karmalla on tapana ottaa omansa, selvisi, että saamme puolisoni kanssa kumpikin opettaa. Ja mehän opetamme.

Itsevarmuuteni alkaa kuitenkin tutista. Luin viime viikonlopun Hesarista, että uusi ajokorttilaki on johtanut liikenneturvallisuuden heikkenemiseen. Ajotutkinnon vastaanottajat ovat joutuneet jopa hengenvaaraan.

Tätä nykyä opetusluvalla opettavan ei tarvitse suorittaa teoriakoetta. Eikä ajokorttia tavoittelevan tarvitse ajaa ennen ajokoetta kuin kymmenen tuntia.

Opettaa saa suunnilleen kuka tahansa, ja monella opettajista voi olla yhtä kova ja jopa harhainen luottamus omiin ajotaitoihinsa ja liikennesääntöjen osaamiseen kuin minulla.

Kuka muka voi taata, että hyvä kuski on myös hyvä opettaja? Lakia ajanut Anne Berner (kesk.)?

Tilaan pian Suomen Autokoululiiton viralliset opetusmateriaalit, jotka aion päntätä kannesta kanteen. Ennen kuin lapseni pääsee keväällä autonrattiin, taon hänen kalloonsa, että jalankulkija häviää aina autolle. Ja että ei haittaa, jos muita tiellä liikkujia kiroaa ääneen autossa – kunhan muistaa pitää ikkunat kiinni.

Ira Blomberg-Kantsila on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Ira Blomberg-Kantsila 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi