Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen: "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo, että hallitusyhteistyö on ollut hankalaa alusta lähtien. Kuva: Maarit Vaaherkumpu

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen sanoo, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on kipuillut alkumetreistä lähtien ja sitä jatkunut pitkin syksyä.

Hallituksen Postiin liittyvä epäselvyys on närkästyttänyt kansalaisia ja on Honkosen mukaan näkynyt puoluegallupeissa, joissa keskustan ja SDP:n suosio on laskenut.

Honkosen mukaan SDP:n ja keskustan hallitusyhteistyöhön on vaikuttanut alkuasetelma, jossa vanha pääministeripuolue keskusta nousi hallitukseen.

– Jostain kertoo se, ettei vahvaa luottamusta ole pystytty rakentamaan hallituksen sisällä, mikä on osittain ollut myös keskustan vika ja se kilpistyi Postin käänteisiin.
 

Varapuheenjohtaja Honkonen korostaa, ettei keskusta osoittanut epäluottamustaan SDP:hen vaan hallituksen johtajaan, pääministeri Rinteeseen.

– Me olimme huolissamme siitä, jos olisimme jatkaneet Rinteen johdolla, olisimmeko saaneet hyvän hallitusohjelman toteutettua, kun välikysymyskeskustelussa pärjäämisestä ei ollut varmuutta. Tämä oli se kokonaisarvio ja tulimme siihen johtopäätökseen, että emme olisi.

Honkosen mukaan kriisi kilpistyi välikysymykseen Postista. Hallitus ei voinut mennä välikysymyskeskusteluun tilanteessa, jossa sillä ei ole täyttä varmuutta asioiden oikeasta kulusta.

– Rinne ei kyennyt sunnuntai-iltana antamaan aukotonta selvitystä, miten Posti-prosessi on mennyt. Sellaisessa tilanteessa ei voi mennä välikysymyskeskusteluun.
 

Honkosen mukaan keskustan puoluejohto istui sunnuntai-illasta lähes aamuun saakka ja päätti epäluottamuksesta, jonka eduskuntaryhmä ja puoluehallitus kuittasivat maanantaina.

– En halua avata sitä, kun tulee uusi hallitus ja uusi pääministeri, Honkonen vastaa kysymykseen, mitkä kaikki asiat rapauttivat keskustan luottamusta pääministeriin.

Hän toteaa, ettei kyse ole julkisesta oikeudenkäynnistä. Vielä ei ole tarvetta kertoa yksityiskohtia julkisuuteen.

– Kun aika kuluu ja laineet tasaantuvat, asioita voidaan käydä läpi. Nyt on tärkeintä, että saadaan uusi hallitus ja päästään jatkamaan hallitusohjelman toteuttamista.

Honkonen ei halua kommentoida Rinteen roolia hallitustunnustelijana, mutta toteaa, että se menee normaalin kaavan mukaan. Hallitustunnustelija tulee suurimmasta puolueesta.
 

Ylen tuoreessa gallupissa keskustan kannatus putosi 10,6 prosenttiin.

– Se on vakava tilanne, ja puoluejohdossa sitä on jo pohdittu. Tuloksessa näkyy politiikan sekava syksy ja keskusta kärsii siitä kaikkein eniten, Honkonen kommentoi galluplukuja.

– Sitä on kohtuutonta arvioida. Hän on ollut tehtävässä vasta kolme kuukautta, Honkonen kommentoi puheenjohtaja Katri Kulmunin asemaa.

Honkosen mukaan Kulmuni on käynnistänyt puolueen ohjelmatyön ja järjestökoneen uudistamisen, mikä pitäisi olla kunnossa kuntavaaleihin mennessä.

– Kulmuni on maalaistalon nuoren emännän otteella ruvennut laittamaan puolueessa olevaa korjausvelkaa kuntoon.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi