Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Itsenäisyyspäivän paraati veti 30 000 seuraajaa Tampereen keskustaan

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatia seurasi paikan päällä ainakin 30 000 ihmistä, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan STT:lle. Tapahtuma sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

– Väkeä oli todella paljon, poliisilta summataan.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänä vuonna Tampereella. Puolustusvoimien kaluston siirtyminen aiheuttaa poikkeavia liikennejärjestelyjä arviolta iltakuuteen asti. Poliisi kehottaa ihmisiä malttiin kotimatkalla.

Paraatiin osallistui joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Ohimarssissa nähtiin myös Tampereen seudun ratsuväen kilta -yhdistyksen ratsuosasto.

Yhteensä paraatiin osallistui noin 1 300 ihmistä ja yli 50 ajoneuvoa.

Ennen paraatia järjestettiin joukkojen katselmus Ratinan stadionilla. Siellä paraatin vastaanottanut Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen sanoi puheessaan, että itsenäisen Suomen puolustajien ketju on jatkunut vahvana jo yli vuosisadan ajan.

– Yleinen asevelvollisuus toimii ja elää ajassa. Pääosa nuorista miehistä ja vapaaehtoisista naisista suorittaa palveluksensa kunnialla. Tässä perheen ja ystävien tuella on erityinen merkitys, Rotonen sanoi.

Vanhanen: Lippu muistuttaa vapaasta ja itsenäisestä Suomesta

Liput ovat nousseet salkoon eri puolilla maata 102-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen lippu on ylväs tapa ilmaista Suomen edustamia arvoja, tavoitteita ja unelmia.

– Me tavoittelemme hyvää kansojen välistä yhteistyötä, rauhaa, ihmisoikeuksien kunnioittamista, ympäristön vaalimista ja kestävää kehitystä. Sitä, että jättäisimme maapallon tuleville polville mielellään paremmassa kunnossa kuin se tällä hetkellä on.

Vanhanen puhui tänään aamulla Suomalaisuuden liiton järjestämässä itsenäisyyspäivän lipunnostossa Helsingin Tähtitorninmäellä. Ennen kaikkea lippu muistuttaa vapaasta ja itsenäisestä Suomesta, Vanhanen sanoi puheen aluksi.

Hän puhui myös Suomen hallitusmuodosta, jonka vahvistamisesta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 100 vuotta. Vanhanen kuvaili hallitusmuotoa maamme järjestelmän ankkuriksi. Sen vahvistamisen myötä Suomesta tuli tasavalta kaavaillun itsenäisyyden alkuvaiheessa kaavaillun monarkian sijasta.

– Hallitusmuodon myötä meistä tuli parlamentaarinen demokratia, jossa viime kädessä kaikkea valtaa käyttävät ne 200 kanssaihmistämme, jotka neljän vuoden välein valitsemme valtiopäiville.

Tapahtumassa lipunnostosta vastasi NMKY:n rastipartio ja kuorolaulusta Viipurin Lauluveikot.

Suomalaisuuden liitto järjesti itsenäisyyspäivän lipunnostotapahtuman Helsingin Tähtitorninmäellä ensi kertaa vuonna 1927. Yhtäjaksoisesti tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1957.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi