Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy vaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

SDP:n kansanedustaja ja puoluehallituksen jäsen Maria Guzenina arvioi, että tiukka kisa tuo jännitteitä puolueen sisälle. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Huhumylly kiihtyy sitä mukaa, kun SDP:n sunnuntaina pidettävä puoluevaltuuston kokous eli pääministerivaali lähestyy. Villeimmissä huhuissa puolue-eliitti on jakamassa paikkoja keskenään ja eronnutta pääministeri Antti Rinnettä ollaan nostamassa ministeriksi.

SDP:n kansanedustajat eivät halua kommentoida huhuja ja käynnissä olevaa ruusujen sotaa omilla nimillään. He myös torjuvat väitteet puolueen sisällä vellovista jakolinjoista. Sen he myöntävät, että tiukka pääministerikisa tuo jännitteitä puolueeseen.

– Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle, koska puhutaan pääministerin valinnasta, jolla on iso merkitys politiikan teon ja poliittisen uskottavuuden kannalta, kertoo kansanedustaja Maria Guzenina.

– Kaikkien päällimmäisenä on nyt isänmaan asia. Henkilö, joka pääministerin tehtävään valitaan, ei voi enää ajatella puoluepoliittisesti. Hänen on keskityttävä koko hallituksen johtamiseen.

Kansanedustaja Pia Viitanen arvioi, että jokainen puoluevaltuuston jäsen ajattelee ja toimii itsenäisesti.

– Luotamme siihen, että ihmiset haluavat aidosti hyvän pääministerin, Viitanen sanoo.

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma kertoo, että julkisuudessa esillä olleet kuppikunnat eivät välttämättä pidä paikkaansa.

– En näe, että tässä nytkään on selkeä jakolinjaa, mikä vaikuttaisi tähän tilanteeseen tai pääministerin valintaan.

Heinäluoma arvioi, että ihmiset katsovat nyt eteenpäin. Ihmiset hakevat henkilöä, joka kykenee vaikean ja repivän tilanteen jälkeen rakentamaan siltoja ja tulee toimeen kaikkien kanssa.

– Hän on henkilö, kykenee omalla toiminnallaan rakentamaan luottamusta, Heinäluoma sanoo.

Kansanedustaja Mika Kari kertoo, että kaikissa puolueissa on näkyviä ja näkymättömiä jakolinjoja. Hän korostaa, että SDP on kansanvaltainen ja demokraattinen liike.

– On tärkeää, että vaikeassa ja nopeasti kehittyneessä tilanteessa jäsenkentän ääni kuuluu minipuoluekokouksessa, Kari sanoo.

Karin mukaan nyt avautunut tilanne on uuden mahdollisuuden alku, jos siihen tartutaan fiksulla tavalla.

Heinäluoman mukaan puolueen puheenjohtaja ja pääministeri edustaa puoluetta, joten pääministeri Rinteen ero on vahingoittanut SDP:tä.

– Ikävät tapahtumat ja epäselvyydet poliittisen päätöksentekijän toiminnassa väistämättä vahingoittavat puoluetta, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoman mukaan nyt on tärkeää katsoa eteenpäin ja hakea suomalaisten luottamusta hallituksen tekemillä konkreettisilla toimilla. SDP:n ja keskustan on käytävä pelisääntökeskustelu, mutta sen jälkeen on mentävä eteenpäin.

– Ei näitä asioita voi kantaa mukanaan. Jos niitä ruvetaan pitkäksi aikaa murehtimaan, silloin yhteinen hallitustaival tulee tiensä päähän, Heinäluoma sanoo.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi