Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Miss Finlandiksi esittäytyvä Heidi Suomi saa kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Tunnetut Suomi-sukunimiset kertovat ajatuksiaan nimestä ja suomalaisuudesta. "Kyllä minun identiteettini rakentuu aika paljon nimen ympärille."

Heidi Suomi kertoo tienneensä jo nuorena, ettei vaihtaisi sukunimeään, vaikka menisi naimisiin. Kuva: Johanna Erjonsalo

Radiojuontaja ja entinen yleisurheilija Heidi Suomi on sukunimeensä hyvin tyytyväinen.

– En ole koskaan kokenut, että se olisi huono nimi. Urheillessa se on ollut mieleenpainuva ja isänmaallinen nimi. Se on aiheuttanut joskus huvittuneisuutta, mutta aina positiivisessa mielessä.

Ulkomailla hän on huumorimielessä esitellyt itsensä toisinaan Miss Finlandiksi eli neiti Suomeksi.

– Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita, minkä jälkeen sitten olen selittänyt, mistä tämä juontuu. Ihmiset ovat olleet ihmeissään, miten voi olla maan nimi sukunimenä.

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Suomi on nykyisenä sukunimenä 1 866 suomalaisella. Myös Suomi-etunimisiä miehiä ja naisia on vuosien saatossa nimetty yhteensä lähes sata.

Heidi Suomi kertoo tienneensä jo varsin nuorena, ettei hän vaihtaisi sukunimeään, vaikka menisi naimisiin.

– Kyllä minun identiteettini rakentuu aika paljon nimen ympärille.

Aikuisten maajoukkueasuun juoksija pukeutui ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana. Hän on edustanut Suomea myös arvokisoissa: olympialaisissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa.

– Ei tarvinnut painattaa paidan selkämykseen omaa sukunimeä. Muistan myös, kun minulta joskus kyseltiin nimmareita, niin piirsin nimen viereen isänmaallisesti vielä Suomen lipun.

Jääkiekkoilija Eemeli Suomen itsenäisyyspäivään kuuluvat Tuntematon sotilas ja kiekkotreenit. Kuva: Rami Marjamäki

Myös jääkiekkoilija Eemeli Suomen suhtautuminen omaan sukunimeen on käytännönläheinen.

– Onhan se hieno sukunimi, mutta en ole kyllä ajatellut asiaa sen enempää, Tampereen Ilveksen kapteeni sanoo.

Suomi on edustanut maajoukkuetta 14 pelissä, ja hänet valittiin jälleen Leijoniin joulukuun Euro Hockey Tourille. Miltä tuntuu olla Suomi Suomi-paidassa?

– Maajoukkueeseen on kieltämättä tosi hienoa päästä. Ei sitä ajattele sukunimen kautta, mutta kun pelipaitaa pukee päälle, niin varmaan asiaa tulee vähän miettineeksi.

Ulkoasiainneuvos ja historiantutkija Juhani Suomi kertoo, että sukunimi on kiinnittänyt aina huomiota.

– Kouluaikoina nimi oli jatkuvan vinoilun kohde. Mutta se koskee varmasti kaikkia, joilla on pikkuisenkaan erikoisempi nimi.

Juhani Suomen suvussa kerrotaan tarinaa, jonka mukaan Aleksis Kiven veli Emanuel Stenvall olisi ehdottanut Suomi-nimeä Juhani Suomen isän isälle.

– Aiempi nimi taisi olla Ollinpoika. Poika-mallinen joka tapauksessa. Nimen vaihtuminen tapahtui joskus 1880-luvulla, Suomi kertoo.

Juhani Suomen suhde Suomeen on ristiriitainen. Työurallaan ulkoministeriön virkamiehenä hän halusi pysyä kotimaan kamaralla, mutta nyky-Suomea kohtaan hän sanoo olevansa ”äärimmäisen kriittinen”. Sotaisuus korostuu hänen mielestään turhaan itsenäisyyspäivän juhlinnassa.

– Ajattelen, että Suomen itsenäisyys on sitkeän työn tulosta. Vierastan sitä uhoa, jossa annetaan ymmärtää, että tämä on asein tuotu itsenäisyys, Suomi sanoo.

Juhani Suomi myöntää, että sukunimi on kiinnittänyt aina huomiota. Kuva: Virpi Kallio

Heidi Suomi on asunut ulkomailla Italiassa ja Espanjassa, ja se on lisännyt hänen arvostustaan kotimaata kohtaan. Suomi on hänen mielestään todella hyvä maa.

Sotaveteraaneja kohtaan hän tuntee suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta.

– He ovat hiellä, verellä ja kyynelillä meille tämän maan taistelleet. Tästä maasta täytyy pitää huolta sillä tavalla, että maata viedään eteenpäin ja se säilyy tuleville polville.

Myös Eemeli Suomi sanoo arvostavansa kotimaatansa ja sen itsenäisyyttä.

– Kova hinta siitä on maksettu. Viihdyn Suomessa hyvin, ei minulla ole mitään valittamista.

"Monena vuonna olen ollut töissä, joten itsenäisyyspäivän viettoon ei ole muodostunut sen kummempaa perinnettä. Tällä kertaa on vapaapäivä, joten tulee ainakin jonkin verran seurattua Linnan juhlia", Heidi Suomi sanoo. Kuva: Johanna Erjonsalo

Itsenäisyyspäivälle Heidi Suomella ei ole erityisiä suunnitelmia. Juhani Suomen perheessä itsenäisyyspäivää vietetään nykyään käymällä haudoilla.

– Kun olin vielä työelämässä, oltiin itsenäisyyspäivänä tietysti Linnan kutsuilla, mutta nythän tässä ollaan jo eläkeläisiä.

Eemeli Suomi on katsonut usein itsenäisyyspäivänä Tuntemattoman sotilaan. Linnan juhlatkin ovat saattaneet pyöriä taustalla.

– Itsenäisyyspäivänä ei ole peliä, mutta treenata täytyy. Pelit jatkuvat lauantaina.

Heidi, Eemeli ja Juhani Suomi eivät ole tietääkseen sukua keskenään. Heidi Suomi myöntää, että häneltä kysytään jatkuvasti, onko hän sukua muille Suomi-nimisille.

– En ole käsittääkseni sukua Juhani Suomelle enkä Eemeli Suomelle. Molempia on minulta kysytty, Suomi nauraa.

Lue myös: Lahtelainen Heidi Saarinen sai kutsun Linnan juhliin - juhlapuvun kangas ja laukku maksoivat uskomattoman vähän
Ketkä?

Eemeli Suomi

24-vuotias jääkiekkoilija, vietti syntymäpäiväänsä itsenäisyyspäivän alla 4.12.

Tampereen Ilveksen kasvatti ja Liiga-joukkueen kapteeni. Tällä kaudella 26 ottelussa tehot 16+8 (tilanne ennen 5.12.). Joukkueensa kapteeni.

Pelannut 14 ottelua miesten maajoukkueessa tehoin 4+2.

Asuu Tampereella.

Heidi Suomi

44-vuotias media-alan ammattilainen ja entinen yleisurheilija.

Työskentelee juontajana Radio Novassa, aiemmin urheilutoimittajana muun muassa MTV3:n Tulosruudussa.

Edusti Suomea pikaviestijoukkueessa Atlantan olympialaisissa 1996 ja Göteborgin MM-kisoissa 1995 (6. sija). Helsingin EM-kisoissa hän osallistui 400 metrille ja pitkään viestiin.

Asuu Hämeenlinnassa.

Juhani Suomi

76-vuotias ulkoasiainneuvos, historiantutkija ja valtiotieteiden tohtori.

Teki uransa ulkoasiainministeriön virkamiehenä. Jäi eläkkeelle vuonna 2010.

Tunnetaan myös mm. Urho Kekkosen elämäkertasarjasta sekä vuosina 1985–1993 Keskisuomalaiseen nimellä Kunto Kalpa kirjoitetuista kolumneista.

Asuu Helsingissä.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi