Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

On enää vaikea keksiä syitä taksien käytölle, kirjoittaa Arttu Seppänen.

Kuva: Mikko Vähäniitty

Pikkujouluaika on taksien juhlaa, mutta nykyisin on vaikea enää keksiä syitä taksien käytölle. Pari viime vuotta taksien kyydissä ovat olleet pääosin epämiellyttäviä.

Hiljattain minulla oli kiire ja otin taksin. Auto haisi tupakalta. Sanoin kuskille, että olen menossa Pasilaan Ylelle. Hän ei tiennyt missä se on. Haloo?

Annoin sitten ohjeet. Ei se nyt tietenkään iso vaiva ollut. Mutta taksin kuuluisi olla luksusta. Helppoa ja vaivatonta, koska siitä asiakas maksaa moninkertaisen hinnan joukkoliikennelippuun nähden. Tiedostan, että tämä on täysin etuoikeutettu ja keskiluokkainen ongelma. Mutta valitan silti, koska luksus on ihanaa, ja sitä toisinaan tarvitsee.
 

Nykyisin tuntuu, että takseihin voi luottaa vähemmän kuin juniin, vaikka tätä kirjoittaessa istun junassa, joka on yli tunnin myöhässä.

Viime aikoina taksi on esimerkiksi ajanut harhaan, mutta laskuttanut silti täyden hinnan. Talvella odotin pakkasessa tilattua taksia lauantai-iltapäivänä – eli ruuhka-ajan ulkopuolella – kaupungin keskustassa tunnin. Sain tunnin pakkasessa seisoskelusta muutaman euron hyvityksen.

Nykyisin ei koskaan voi olla oikein varma, tuleeko taksi tunnissa vai viidessä minuutissa, mutta samaan aikaan kuskilla ei ole mitään ongelmaa painaa odotustaksa käyntiin saman tien, kun hän ajaa pihaan.
 

Kirjoitin kerran kipakan palautteen eräälle taksikeskukselle usean huonon palvelukokemuksen jälkeen. Siihen vastattiin tarjoamalla mahdollisuutta testata heidän uutta taksisovellustaan. Eli hyvitys olisi se, että käyttäisin lisää aikaani taksien hyväksi testaamalla heidän uutta sovellustaan, eli käytännössä tekisin heille ilmaista työtä.

Ihanan röyhkeää ajatuksenjuoksua ehdotuksen takana kieltämättä oli, mutta en viitsinyt edes vastata siihen.

Suomen Taksiliiton viimekesäisen kyselyn mukaan kuluttajien luottamus takseja kohtaan on taksiuudistuksen jälkeen heikentynyt, enkä yhtään ihmettele miksi. Samat hinnat, huonompi palvelu – siinäpä vasta hyvä diili.
 

Ymmärrän, että kuljettajat ovat vaikeassa tilanteessa. Taksien käyttö on viime vuosina vähentynyt. Siedettävän palkan eteen joutuu tekemään paljon töitä.

Turhan moni kuljettaja tuntuu suhtautuvan työhönsä nykyisin välinpitämättömästi. Minusta oli aiemmin ihanaa, kun vaikutti siltä, että taksin siisteys ja hyvä palvelu olivat kuljettajalle poikkeuksetta kunnia-asia. En minä halua istua takapenkillä tupakan hajussa opastamassa kuljettajaa ajamisessa. Se on kiusallista kummankin kannalta.

Hyviä kokemuksia myös löytyy. Ne jäävät mieleen, koska ne ovat nykyisin poikkeuksia.

Arttu Seppänen on toimittaja, taiteilija ja dj.

Arttu Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi