Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työnantajat kilpailevat työntekijöistä vakuutuksilla – "Se on yksi hyvä elementti sitouttaa henkilöstöä"

Erityisesti ovat lisääntyneet yritysten työntekijöilleen ottamat vakuutukset.

Leikkaukset ovat lisääntyneet Jyväskylän Mehiläisessä. Kuvassa vasemmalta leikkaussalikoordinaattori Juha Rönkä (vas.), leikkaussalihoitaja Jaana Antikainen, vastuulääkäri Tero Yli-Kyyny sekä yksikönjohtaja Mila Korhonen. Kuva: Tiina Mutila

Jo useammalla kuin joka viidennellä suomalaisella on sairauskuluvakuutus.

Vakuutusasiakkaiden määrä on kasvanut vuosittain tasaisesti. Kesäkuussa yksityisiä sairauskuluvakuutuksia oli Finanssialan tuoreen tilaston mukaan yhteensä 1,2 miljoonalla suomalaisella.

Erityisen paljon ovat lisääntyneet yritysten työntekijälleen ottamat sairauskuluvakuutukset. Niiden määrä on kasvanut vuodesta 2009 peräti 150 prosenttia: yli 98 000 vakuutetusta lähes 249 000 vakuutettuun.

Sairauskuluvakuutus korvaa sairauden tai tapaturman tutkimisesta ja hoidosta aiheutuvia kustannuksia.

Vakuutus lisää työnantajan houkuttelevuutta

LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho arvioi, että yritykset ottavat nykyisin sairauskuluvakuutuksia henkilöstölleen sitouttaakseen työntekijöitä yritykseen.

– Tällä hetkellä yritykset kilpailevat asiantuntevasta ja sitoutuneesta työvoimasta. Vakuutus on yksi hyvä elementti sitouttaa henkilöstöä, Aho sanoo.

Tällä hetkellä yritykset kilpailevat asiantuntevasta ja sitoutuneesta työvoimasta. Kehitysjohtaja Harri Aho

Vakuutuksen etu verrattuna tavalliseen työterveyshuoltoon on Ahon mukaan se, että sairauskuluvakuutus on usein laajempi.

– Se kattaa myös työterveyshuollon ulkopuolelle jäävät osa-alueet, kuten leikkausturvan.

Finanssialan johtava asiantuntija Päivi Luna huomauttaa, että kehitykseen vaikuttaa myös se, että julkisella puolella on tällä hetkellä pulmia hoidon saatavuudessa.

– Julkisen puolen palvelulupaus on osittain epäselvä. Kysyntä hakeutuu sinne, missä palvelulupaus voidaan selkeimmin lunastaa. Ja työnantajalla on tarve saada nopeasti työntekijä kuntoon, Luna sanoo.

Aikuisia vakuutetaan enemmän kuin lapsia

Aiemmin suosituimpia olivat lasten sairauskuluvakuutukset, mutta niiden määrä ei ole viime vuosina kasvanut yhtä ripeästi kuin aikuisilla. Lasten vakuutusten määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 12 prosenttia, kun taas aikuisten itse ottamien vakuutusten määrä on kasvanut samassa ajassa lähes 58 prosenttia.

Aho epäilee, että lasten vakuutusten kasvun hidastumisessa saattaa jo näkyä Suomen syntyvyyden lasku. Viime vuonna syntyi Suomessa enää 47 577 lasta, mikä on historiallisen vähän. Lapsivakuutukset otetaan tyypillisesti raskausaikana ennen lapsen syntymää.

Kehitys hyödyttää yksityissairaaloita

Sairauskuluvakuutusten lisääntyminen näkyy myös yksityissairaaloiden leikkauksien lisääntymisenä. Sekä Terveystalo että Mehiläinen ilmoittavat, että niiden leikkaustoiminnan liikevaihto on kasvanut viime vuodesta.

LähiTapiolan Aho kertoo, että suuret leikkaukset tehdään myös vakuutuspotilaille edelleen julkisella puolella, sillä julkinen sairaala on monella paikkakunnalla ainoa taho, joka suurempia leikkauksia tekee. Sen sijaan pienemmät vammat vakuutusyhtiö lähettää mielellään yksityissairaaloihin prosessin nopeuden ja sujuvuuden takia.

Sairauskulu-vakuutus

Aiemmat sairaudet voivat vaikuttaa myöntämiseen

Sairauskuluvakuutuksista korvataan sairauden tai tapaturman tutkimisesta ja hoidosta aiheutuvia kustannuksia. Vakuutusyhtiön korvausvastuun sisältö määräytyy vakuutussopimuksen ehtojen perusteella.

Sairauskuluvakuutusta haettaessa täytetään terveysselvitys. Aiemmat sairaudet tai vammat voivat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen.

Yleensä sairauskuluvakuutuksesta maksetaan korvaus lääkärin määräämistä välttämättömistä ja tarpeellisista tutkimus- ja hoitokuluista ja lääkkeistä sekä sairaalan hoitopäivämaksuista mahdolliseen päivittäiseen enimmäismäärään saakka.

Sairauskuluvakuutus korvaa yleensä yksityisellä terveydenhoitosektorilla annetun hoidon ja tutkimukset.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi