Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Juha
Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Rinteen väitetään suostuttelevan valtuutettuja Marinin taakse

Demareissa jyllää ruusujen sota.

Väistyvän pääministerin Antti Rinteen kerrotaan houkuttelevan SDP:n puoluevaltuutettuja Sanna Marinin taakse. Kuva: Heikki Saukkomaa

Nyt juntataan! Kun suuri puolue – erityisesti demarit – valitsee johtajaa, puhelimet soivat ja pinnat kiristyvät. Väkeä haalitaan omiin joukkoihin keinolla millä hyvänsä.

SDP on valitsemassa paitsi pääministeriä, todennäköisesti myös tulevaa puheenjohtajaansa. Leirejä on kaksi: ministeri Sanna Marinia ja ryhmänjohtaja Antti Lindtmania kannattavat.

Keskiviikkona Uutissuomalainen sai vinkin demarikansanedustajalta, että väistyvä pääministeri Antti Rinne soittelisi joitain puoluevaltuutettuja läpi ja yrittäisi vokotella ääniä Marinille. Rinne ja Marin ovat samassa leirissä.

– Pidän huolestuttavana niitä tietoja, jotka tässä on tullut esiin, että puolueen puheenjohtaja on ryhtynyt soittelemaan jäseniä (puoluevaltuusto) ehdokkaansa (Marin) taakse, kuului kansanedustajan viesti.

Saimme saman tiedon myös kahdesta muusta demarilähteestä, mutta sitten eräs SDP:n kansanedustaja sanoikin jyrkästi, ettei väite pidä paikkaansa. Rinteen ja Marinin kiusaksi kuulemma levitellään päätöntä huhua, jotta vaaka kallistuisi Lindtmanin suuntaan.

Ota näistä nyt sitten selvää. Varmaa kuitenkin on, että demarit ovat jakautuneet ainakin pääministerivalintaan asti kahtia. Valkoinen savu saattaa tupruta jo tämän viikon sunnuntaina. Päätöksen ajankohdasta tekee torstaiaamuna puoluehallitus.

Valkoinen savu saattaa tupruta jo tämän viikon sunnuntaina.

Demarit eivät ole ensimmäistä kertaa toistensa haalareissa kiinni. Kun Rinne haastoi puheenjohtaja Jutta Urpilaisen 2014, puolue jakautui Urpilaista kannattaviin liberaaleihin ja Rinnettä kannattavaan ay-väkeen.

Leirien välille syntyi syvä juopa, mikä johti moniin muutoksiin puoluejohdossa. Rinne jatkoi Urpilaisen kritisoimista valintansa jälkeenkin.

Urpilaisen leiri on haihtunut, mutta on kolmaskin leiri. Niin sanottuihin heinäluomalaisiin – Urpilaista edeltäneen puheenjohtaja Eero Heinäluoman mukaan – lasketaan myös pääministerikandidaatti Lindtman.

Rinne ei nimittänyt äänikuningas Heinäluomaa Suomen komissaariehdokkaaksi kesällä, mutta epäluottamus on vanhempaa perua.

Heinäluoman leiri on nyt kiertynyt Lindtmanin ympärille.

Lindtman ei vastoin odotuksia haastanut Rinnettä SDP:n puheenjohtajan paikasta 2017. Syyksi arveltiin niin sanottua listakohua. Silloinkin terälehdet vain pöllysivät.

Nyt heinäluomalaisilla on uusi sauma päästä kansakunnan ylimpään valtaan. Jos he onnistuvat, alettaneen ajan myötä puhua lindtmanlaisista. Tällä haavaa niskan päällä ovat rinneläiset. Jos he voittavat, jossain vaiheessa puhutaan marinlaisista.

Silloin on uudet ajat, leirit ja ruusujen sodat.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi