Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nainen yritti hankkia Aarniolta hasista – tuomio nyt lainvoimainen, mutta Hollannin reissun osuus käsitellään vielä KKO:ssa

Kortekallio-Lampi oli laajassa huumerikosvyyhdissä ainoa tuomituista, joka sai korkeimmalta oikeudelta valitusluvan.

Keskusrikospoliisi aloitti Jari Aarnion toimien selvittämisen vuonna 2012. Nyt joulukuussa 2019 KKO:n ratkaisun jälkeen Aarnion tuomiot ovat lainvoimaisia. Oikeudenkäynnit kestivät kuukausia. Kuva: Markku Ojala/Compic

Korkein oikeus on antanut valitusluvan leppävirtalaiselle Seija Kortekallio-Lammelle törkeästä huumausainerikoksesta ja vankeusrangaistuksesta.

Kortekallio-Lampi oli laajassa huumerikosvyyhdissä ainoa tuomituista, joka sai korkeimmalta oikeudelta valitusluvan.

Valituslupa koskee kuitenkin vain osaa Kortekallio-Lammen aiemmin saamasta tuomiosta ja osa tuomiosta tuli nyt lainvoimaiseksi.

Käräjäoikeus oli alunperin tuominnut Kortekallio-Lammen seitsemäksi vuodeksi vankeuteen eri huumerikoksista, mutta hovioikeus hylkäsi osan syytteistä ja alensi rangaistusta.

Lue myös: "Minut on tuotu Aarnion juttuun suurhuumerikollisen siskona" – Huumepoliisin ex-päällikön liigalaisina tuomittujen naisten puolustukset antoivat loppulausunnot
 

Hovioikeudessa Kortekallio-Lampi sai törkeästä huumausainerikoksesta sekä tavallisesta huumausainerikoksesta yhteensä kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Hänen tuomiostaan lainvoimaiseksi tuli nyt se osuus, jonka mukaan sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat Kortekallio-Lammen olleen ostamassa Jari Aarniolta kolme kiloa hasista kesällä 2010.

Asiasta näyttönä olivat Aarnion ja Kortekallio-Lammen tekstiviestit. Korkein oikeus ei antanut tämän syytekohdan osalta Kortekallio-Lammelle enää valituslupaa.

Muiden tuomiot lainvoimaisia

Sen sijaan Kortekallio-Lampi sai valitusluvan siitä, syyllistyikö hän helsinkiläisen Mari Romanon kanssa yhdessä törkeään huumausainerikokseen hankkimalla tai yrittämällä hankkia Hollannista 7,5 kiloa hasista Suomeen.

Hovioikeuden tuomion mukaan Kortekallio-Lampi toimitti talvella 2010–2011 Romanon pyynnöstä viestejä Romanon ja hollantilaisen huumekauppiaan välillä.

Kortekallio-Lammen osalta syyllisyyskysymys käsitellään uudestaan korkeimmassa oikeudessa, mutta Romano ei saanut omasta tuomiostaan valituslupaa.

Romano tuomittiin hovioikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeistä huumausainerikoksesta ja hänen tuomionsa on nyt lainvoimainen.

Lisäksi entisen huumepoliisin Jari Aarnion ja jengipomo Keijo Vilhusen kaikki valitukset hylättiin. Molemmat saivat kymmenen vuoden vankeusrangaistukset törkeistä huumerikoksista. Aarnion tuomioon laskettiin myös muun muassa useita erilaisia virkarikoksia.

Aarnio tuomittiin kaikkiaan kahdella eri tuomiolla 13 vuodeksi vankeuteen, ja tuomiot ovat nyt lainvoimaisia.

Lue myös: Jari Aarnion kymmenen vuoden tuomio satojen kilojen huumetynnyrien järjestelystä Suomeen jää voimaan
 
Jari Aarnion omistama talo on myynnissä Porvoossa. Koska KKO ei laittanut rikoshyötyvaatimusta täytääntöpanokieltoon missään vaiheessa, Aarniolta alettiin mitata tuomittuja summia ulos jo syksyn kuluessa. Kuva: Poliisi

Syyttäjille valituslupa viraltapanosta

Korkein oikeus antoi Kortekallio-Lammen lisäksi valitusluvan syyttäjille, mutta se koskee vain Aarnion entisen alaisen sakkotuomiota siltä osin, kun syyttäjät vaativat rikosylikonstaapelia viralta pantavaksi.

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut miehen, mutta poliisilaitos joutuu maksamaan hänelle irtisanomisajan palkan. Syyttäjät vaativat viraltapanoa, jolloin irtisanomisajan palkkaa ei tarvitsisi maksaa.

Kortekallio-Lammen tuomio täytäntöönpanokiellossa

KKO on jo aiemmin määrännyt Kortekallio-Lammen aiemman tuomion täytäntöönpanokieltoon siksi aikaa, kunnes asia saadaan ratkaistua lopullisesti KKO:ssa.

Täytäntöönpanokielto tarkoittaa sitä, ettei Kortekallio-Lammen tarvitse mennä suorittamaan vankilaan lopputuomiotaan eikä hänen tarvitse toistaiseksi maksaa hovioikeuden maksuun määräämää 2 000 euron rikoshyötyä.

Aiemmin hovioikeus jo vapautti Kortekallio-Lammen maksamasta noin 415 000 euron oikeudenkäyntikulujaan. Hänet vapautettiin myös aiemmin tuomitusta satojentuhansien eurojen velvollisuudesta maksaa Aarnion kanssa yhdessä huumekaupan rikoshyötyä valtiolle.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi