Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Joka neljäs kutsuntaikäinen mies on ylipainoinen, kertoo tutkimus

Ylipainon ja lihavuuden yleistyminen on merkittävä kansanterveysongelma. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Suomessa jo joka neljäs kutsuntaikäinen mies on ylipainoinen. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Kutsuntaikäisistä eli 17–18-vuotiaista miehistä 27 prosenttia oli vuonna 2017 vähintään ylipainoisia, eli heidän painoindeksinsä oli 25 tai enemmän

Vaikeammin ylipainoisia eli lihavia on kutsuntaikäisistä miehistä noin kymmenesosa. Tämän ryhmän painoindeksi on vähintään 30.

Ylipainon ja lihavuuden yleistyminen on merkittävä kansanterveysongelma, koska ne ovat yhteydessä monien sairauksien ilmaantumiseen. Nuorten lihavuus ja ylipaino jatkuvat THL:n mukaan usein aikuisikään.

Ylipainon yleistymiseen vaikuttavat tutkimuksen mukaan monet syyt, kuten elinympäristön muuttuminen. Energiaa saadaan ravinnosta helposti enemmän kuin sitä kulutetaan. Runsaasti energiaa mutta vähän ravintoaineita sisältävien ruokien ja juomien tarjonta on lisääntynyt, ja pakkaus- ja annoskoot ovat kasvaneet. Istuvan elämäntavan yleistyminen tekee sekin normaalipainossa pysymisen vaativaksi.

Aiemmissa kutsuntaikäisiä koskevissa tutkimuksissa on havaittu, että terveyden edistämistyön haasteena on lisäksi fyysisen kunnon heikentyminen.

– Tärkeintä on edistää nuorten terveellisiä ruokatottumuksia ja riittävää liikkumista. Elintavat omaksutaan hyvin varhain, ja ne ovat melko pysyviä, kertoo kehittämispäällikkö Päivi Mäki THL:stä tiedotteessa.

Painoindeksi tarkoittaa lukua, jossa henkilön paino on suhteutettu hänen pituuteensa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi