Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Rinne joutui taipumaan, luvassa Marinin ja Lindtmanin tasaväkinen kisa

Pääministeri Antti Rinne kertoi eronsa syistä tiistaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) taival hallituksen johdossa päättyi lyhyeen. Pääministeri jätti tiistaina kello 12.30 presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön.

Rinne kävi vielä maanantaina vastaiskuun ja vaati keskustalta tarkemmat selitykset siitä, mitä keskusta tarkoittaa epäluottamuksella ja mitä hallituskumppani häneltä vaatii. Rinne sai tiistaina selitykset, jonka jälkeen hän teki oman ratkaisunsa. Se tosin on vieläkin epäselvää, oliko ratkaisu yksin Rinteen vai ei.

Keskustassa ehdittiin jo ihmetellä Rinteen viivytystaktiikkaa, sillä keskustan mielestä asian olisi pitänyt valjeta Rinteelle jo sunnuntai-iltana. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen huomautti tiistaina, että asiasta on kerrottu Rinteelle maanantaina kaksi kertaa ja kerran tänään henkilökohtaisesti.

SDP:ssä alkoi välittömästi kisa Rinteen seuraajasta. Vahvimmat pääministerikandidaatit ovat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (34) ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (37). He kertoivat tiistaina olevansa valmiit pääministeriksi.

– Jos puolue kutsuu, olen käytettävissä, Lindtman sanoi.

Hän perusteli ehdokkuuttaan sillä, että Suomi pitää saada takaisin luottamuksen ja vakauden tielle. Samalla hän korosti, että SDP:n eduskuntaryhmällä on halu jatkaa nykyisellä hallituspohjalla.

Marin puolestaan kertoi, ettei hän väistä vastuuta.

– Mikäli meillä puoluevaltuusto ja puolue ovat sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kumpi ehdokas nousee pääministeriksi. Marinin etuna on se, että hän on puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän hoiti puheenjohtajan sijaisuuden hyvin Rinteen sairausloman aikana.

Rinne tukee Marinia, mutta tässä tilanteessa on vaikea sanoa, onko se etu vai haitta.

Lindtman on Marinia hieman kokeneempi. Hän on toiminut vuodesta 2015 lähtien SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Lindtmanin tausta on Marinia vahvemmin ammattiyhdistysliikkeessä, mikä on SDP:ssä etu.

Keskustassa on edelleen päällä radiohiljaisuus. Keskustan kansanedustajat eivät kommentoi poliittista tilannetta.

He eivät halua ottaa kantaa tulevan pääministerin nimeen, sillä se on SDP:n asia. Muutamat kansanedustajat antavat kuitenkin ymmärtää, että Lindtman olisi mieluisampi valinta. Marinia pidetään liian punavihreänä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi