Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Demareiden nuoren polven kärkinimet Sanna Marin ja Antti Lindtman tyrkyllä pääministerin pestiin

Väistyvän pääministerin Antti Rinteen (sd.) seuraajaksi pääministerin tehtävään ilmoittautui heti tiistaina kaksi alle nelikymppistä kärkirivin demaripoliitikkoa. Ensimmäisenä tehtävään tarjoutui puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Hän tuli kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Viileän jämäkästi esiintyvä Marin sai laajalti ja yli puoluerajojen kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa ja -tilaisuuksissa.

Vastuita tuolloin hänen kanssaan jakoi myös muun muassa varapuheenjohtaja Ville Skinnari, joka asettuikin saman tien tukemaan Marinia pääministeriksi.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Hänellä on pieni tytär.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin on ollut vuodesta 2017. Hän valmistui hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta samana vuonna.

Marin oli sekä eduskuntavaaleissa 2015 että 2019 Pirkanmaan ääniharava.

Lindtmanilla kokemusta kohustakin

Pian Marinin jälkeen pääministerikandidaatiksi ilmoittautui Antti Lindtman, 37. Hän on toiminut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuodesta 2015 ja on kolmannen kauden kansanedustaja Vantaalta. Lindtman keräsi eduskuntavaaleissa Uudeltamaalta reilut parituhatta ääntä enemmän kuin Rinne.

Ennen valintaansa kansanedustajaksi hän työskenteli palkansaajien keskusjärjestö SAK:ssa.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajanakin toimiva Lindtman on tähän asti kieltäytynyt ministerinsalkuista. Hän on perustellut sitä muun muassa perhetilanteen vaatimuksilla. Myös Lindtmanilla on pieni lapsi.

Lindtmanilla on taustalla jo pienoinen kohukin. Hän ei monien ihmetykseksi asettunut haastamaan Rinnettä vuoden 2017 puheenjohtajavaalissa, vaikka tiettävästi oli niin suunnitellut. Se johtui ilmeisesti siitä, että vähän aiemmin hänen uutisoitiin antaneen ennalta eduskunnan puhemiehille listoja puolueen kansanedustajista, joille voi jakaa puheenvuoroja kyselytunnilla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi