Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisanalyysi: Keskusta pelaa kovaa peliä – hallitustilanne on sekava, yhtä sekava kuin Rinteen Posti-lausunnot

Politiikka on joskus armotonta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne houkutteli vaalitappion kärsineen keskustan hallitukseen, ja nyt keskusta on näyttämässä pääministeri Rinteelle peukkua alas.

Kyse ei ole enää yksin siitä, onko Rinne jäänyt teknisesti kiinni valehtelusta eduskunnassa, vaan siitä, ettei hänellä ole uskottavuutta jatkaa tehtävässään. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kiteytti tämän sanomalla, että keskusta on sitoutunut hallituspohjaan, mutta Rinteen selvitykset eivät ole vakuuttaneet.

Tässä toteutuu vanha politiikan lainalaisuus: kun luottamus on kerran mennyt, sitä on vaikea palauttaa. Ja nyt puhutaan yleisemmästä luottamuksesta kuin vain Posti-sotkusta, mikä oli keskustalle viimeinen niitti.

Keskustan kansanedustajat ovat pitkin syksyä arvostelleet Rinnettä sekaantumisesta asioihin, joissa hänen olisi pitänyt olla hiljaa. Keskustassa arvostellaan myös sitä, että ajoittain Rinne näyttäytyy enemmän ay-jyränä kuin maan hallitusta luotsaavana pääministerinä.

Keskustassa pelataan nyt harvinaisen kovaa peliä. Pääministerin vaihto-operaatioon liittyy myös isoja riskejä. Keskustassa lasketaan, että nyt vaihtuu vain pääministeri, sillä nykyisillä gallupluvuilla mikään hallituspuolue ei halua uusia vaaleja perussuomalaisten pelossa.

Kulmuni on ollut toistaiseksi varsin näkymätön puheenjohtaja. Rinteen vaihtamisella hän viestittää omilleen, että nuoresta puheenjohtajasta löytyy särmää.

Jos Kulmuni olisi antanut Rinteen jatkaa, hänestä olisi tullut Rinteen takuuhenkilö. Myös Kulmuni olisi saanut osansa opposition ryöpytyksestä.

Tuen vetäminen pääministeriltä ei tarkoita automaattisesti pääministerin vaihtamista. SDP ja Rinne kävivät maanantaina vastaiskuun ja heittivät pallon keskustalle. Rinne haluaa kyllä tai ei vastauksen siihen, onko keskusta valmis jatkamaan hallitusyhteistyötä.

SDP:ssä on ollut erilaisia jakolinjoja, mutta ne lakaistiin maton alle ennen vaaleja, sillä SDP:stä haluttiin ykköspuolue. Rinteen sammakkolausunnot ja puolueen gallupsuosion jyrkkä alamäki ovat nostaneet puolueessa kriittisiä äänenpainoja Rinnettä kohtaan, mutta toistaiseksi ne ovat jääneet käytäväpuheiden tasolle.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) korosti maanantai-ltana Ylellä, että pääministerin toiminnassa on parannettavaa, mutta eduskunnan enemmistö haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä ja pääministerin ero on "ennen kaikkea hänen itsensä pohdittava asia".

Tilanne oli maanantai-iltana harvinaisen sekava ja jatkuu sellaisena. Jos Rinteen eroilmoitusta ei kuulla tiistaina ennen välikysymyskeskustelua, niin mitä keskusta tekee, kun sen eduskuntaryhmä ei tue Rinnettä.

Hallituspuolueiden olisi sovittava yhteisen taipaleen jatkosta ennen välikysymysäänestystä. Jos Rinne jatkaa pääministerinä, jatkosta sopiminen on vaikea rasti.

Oli lopputulos mikä tahansa, keskustan kova veto jättää särön SDP:n ja keskustan suhteisiin. Toki demareista löytyy niitäkin, jotka ovat tyytyväisiä siitä, että keskusta teki likaisen työn.

SDP:ssä ihmeteltiin maanantainta, miksi Rinne ei kelpaa keskustalle, kun pääministeri kelpaa muille hallituspuolueille. Ne eivät ole lähteneet keikuttamaan hallitusvenettä.

Syykin on selvä. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat päässeet pitkästä aikaa hallitukseen ja pääosin uusien ministereiden voimin. He eivät halua luopua ministerin salkuistaan varsinkin, kun puolueet ovat tyytyväisiä hallitusohjelmaan.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi