Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Onko joku heistä Suomen seuraava pääministeri? Nähdäänkö lopulta Sanna Marinin ja Antti Lindtmanin kaksintaistelu?

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin (oik.) nimi on mukana spekulaatioissa uudeksi pääministeriksi, jos pääministeri Antti Rinne joutuu väistymään. Kuva: Johanna Erjonsalo

Keskustan eduskuntaryhmä on jo ilmaissut poikkeuksellisen vahvasti, että pääministeri Antti Rinteeseen kohdistuu epäluottamusta. Keskustakin haluaa kuitenkin nykyisen hallituksen jatkavan.

Käytännössä vaihtoon menisi pääministeri Rinne. Uutissuomalainen esittelee demarivaihtoehtoja Suomen seuraavaksi pääministeriksi, jos sellaista haetaan SDP:n sisältä.

Antti Lindtman, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Lindtman on erittäin keskeisessä roolissa suurimman hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalla. Joidenkin arvioiden mukaan tehtävä on vaikutusvaltaisempi kuin riviministerin tehtävä.

Vantaalainen Lindtman oli jo lähdössä haastamaan silloista oppositiojohtaja Rinnettä kolme vuotta sitten SDP:n puheenjohtajakisassa. Hänen tiensä meni kuitenkin tukkoon, kun nousi kohu Lindtmanin listoista eli siitä, että hän vinkkaili puhemiehille, kenelle demarikansanedustajalle milloinkin antaa puheenvuoroja kyselytunnilla.

Sen jälkeen Lindtman on kieltäytynyt ministerin paikasta sekä hallituksen aloittaessa perhesyihin vedoten että viimeksi Paateron seuraajaa haettaessa viikonloppuna.

Lindtman on ollut pitkään SDP:n johtavia poliitikkoja, jonka on odotettu jossain vaiheessa nousevan puolueen johtoon. Voisiko hän kieltäytyä pääministerin tehtävästäkin, jos sellainen olisi Rinteen jälkeen tarjolla? Kieltäytymisessä riskinä on, että pääministeriksi nousee joku muu, joka vakiinnuttaa asemansa puolueen sisällä.

Lindtmanin rasitteena on ollut vuosia se, että hänen poliittisten siirtojensa taustalla on nähty europarlamentaarikkona nyt vaikuttavan Eero Heinäluoman (sd.) kädenjälki.

Lindtman on kokenut poliitikko mutta silti hänen rasitteekseen saatetaan laskea nuoruus pääministerien ikävertailussa. Lindtman on vasta 37-vuotias eli vuoden vanhempi kuin Suomen nuorin pääministeri Esko Aho (kesk.) oli aloittaessaan.

Sanna Marin, SDP:n varapuheenjohtaja sekä liikenne- ja viestintäministeri

Marin on SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja ja sitäkin kautta vahva ehdokas pääministeriksi, jos Rinne joutuu väistymään. Marinilla on myös kokemusta SDP:n puheenjohtajan tehtävistä. Hän oli Rinteen ykköstuuraaja puolueen puheenjohtajana, kun Rinne toipui vakavasta sairaudestaan viime vuoden alkupuolella. Lisäksi Marinin puheenjohtajatuurausta pidettiin yleisesti onnistuneena.

Tamperelainen Marin oli viime eduskuntavaaleissa SDP:n kovin ääniharava koko maassa, joten hänen nousullaan valtakunnan kärkipaikalle olisi huomattavasti vahvempi äänestäjien tuki kuin esimerkiksi Matti Vanhasella (kesk.) oli Anneli Jäätteenmäeltä (kesk.) jääneisiin pääministerin saappaisiin vuonna 2006.

Rinteen tavoin Marin on selkeästi SDP:n vasemman laidan poliitikkoja.

Marin on SDP:n tulevaisuuden toivoja, mutta hänellä on ikää vielä vähemmän, 34, kuin esimerkiksi Lindtmanilla ja poliittista uraakin vähemmän takana valtakunnan tasolla. Joidenkin demareiden papereissa Marin on jopa liian vihreä poliittisilta näkemyksiltään.

Tuula Haatainen, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies

Haatainen on kansanedustajana jo toista rupeamaa, kun hän palasi toissa eduskuntavaaleissa oltuaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja Kuntaliiton johtajana.

Viime presidentinvaaleissa helsinkiläinen Haatainen oli eräänlaisena kompromissiehdokkaana pelastamassa puoluetta, kun SDP:n eturivistä kilpaa kieltäydyttiin.

Eduskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Haatainen, 59, on poliitikko, joka voisi olla helposti hyväksyttävissä sekä SDP:n että muiden hallituspuolueiden sisällä tietynlaisena kompromissipääministerinä. Hän hoiti vaikeaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää viime vaalikaudella niin, että vielä hänen johdollaan valiokunta onnistui työskentelemään ilman ilmiriitoja. Haataisella on myös ministerikokemusta, hän on kantanut opetusministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkkuja 2000-luvun alkuvuosikymmenellä.

Jutta Urpilainen, EU-komissaari

Urpilainen olisi entisenä SDP:n pitkäaikaisena puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä valmiuksiltaan selkeä vaihtoehto Suomen seuraavaksi pääministeriksi, jos SDP päätyy vaihtamaan vain pääministerin.

Olisi myös erityistä, että Urpilainen, 44, astuisi juuri Rinteen saappaisiin pääministeriksi, kun juuri Rinne joukkoineen syrjäytti Urpilaisen puheenjohtajan paikalta.

Kokkolalainen Urpilainen on aloittelemassa juuri EU-komissaarin tehtävää Suomen ensimmäisenä naiskomissaarina, joten on hyvin mahdollista, ettei pääministerin paikka kiinnostaisi häntä lainkaan. Varsinkin, kun hän joutuisi ottamaan sen vastaan tilanteessa, jossa Rinteen toiminta on saanut hallituksen kriisin partaalle.

Ville Skinnari, SDP:n varapuheenjohtaja ja kehitysyhteistyö ja ulkomaankauppaministeri

Skinnari on SDP:n kolmas varapuheenjohtaja ja ministeri, joten hän on puolueensa eturivin poliitikkoja. Lahtelaistaustainen ex-jääkiekkoilija Skinnari, 44, on kuitenkin todennäköisempi esimerkiksi nykyistä järeämmän ministerisalkun kantajaksi kuin pääministeriksi. Poikkeuksellisina aikoina saatetaan kuitenkin nähdä poikkeuksellisia ratkaisuja.

Skinnari on koulutukseltaan juristi ja ekonomi. Hänen lasketaan talousnäkemysten vuoksi oikeistodemareihin.

Eero Heinäluoma, europarlamentaarikko

Heinäluoma on entinen SDP:n puheenjohtaja ja puoluesihteeri sekä valtiovarainministeri ja eduskunnan puhemies.

Helsinkiläisellä Heinäluomalla, 64, on Rinteen tavoin vahva ay-tausta, joka jo sinänsä voisi olla esteenä sille, että hänet löydettäisiin hallituskriisin ratkaisevaksi henkilöksi ja seuraavaksi pääministeriksi.

Viime EU-vaalien äänikuningas Heinäluoma ei ollut erityisen ilahtunut siitä, että komissaarin tehtävä meni Urpilaiselle. Pääministerin tehtävässä hän ei vielä ole ollut, vaikka monessa merkittävässä tehtävässä onkin ehtinyt olla. Jos Heinäluomalla nyt avautuisi tilaisuus nousta pääministeriksi, se voisi olla hyvinkin hänen viimeinen mahdollisuutensa Suomen politiikan kärkipaikalle. Jos Heinäluoman ajatuksissa siintää puolueen presidenttiehdokkuus, pääministeriys tuskin siihen suunnitelmaan sopisi.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi