Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Miten asiat etenevät, jos pääministeri eroaa?

Luottamus pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) on ollut viime päivinä koetuksella. Kuva: Juha Peurala

Keskustan puoluehallitus tiedotti iltakokouksensa jälkeen, että se toivoo SDP:n tekevän tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Aiemmin päivällä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta, mutta puolue on sitoutunut hallitusohjelmaan. Käytännössä epäluottamus kohdistuu pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) SDP:n puoluehallitus tehnee omat ratkaisunsa vielä tänä iltana kello 19.30 alkaneessa kokouksessaan.

Yksi mahdollinen ratkaisu on, että Rinne pyytää nopeastikin eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

On myös mahdollista, että Rinne odottaa keskiviikkoon, jolloin eduskunnan on määrä äänestää hallituksen luottamuksesta. Luottamusäänestys liittyy kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymykseen Posti-kiistan hoidosta.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi medialle keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen tänään iltapäivällä, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta, mutta puolue on sitoutunut hallitusohjelmaan.

Presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille. Jos koko valtioneuvosto tai ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, presidentti myöntää eron ilman pyyntöä.

Jos pääministeri eroaa, hallituskin kaatuu. Nykyinen hallitus kuitenkin jatkaa toimitusministeriönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty ja aloittaa työnsä.

Ennenaikaisia vaaleja ei pääministerin erotessa välttämättä tarvita, jos eduskunnassa enemmistön muodostavat nykyiset hallituspuolueet pääsevät sopuun uudesta pääministeristä, hallituksen kokoonpanosta ja hallitusohjelmasta.

Eduskunta valitsee pääministerin, joten hänellä täytyy olla eduskunnan enemmistön tuki. Presidentti nimittää pääministerin tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministerin ehdotuksen mukaisesti.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi