Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Terveyskeskusten asiakasmaksuissa suuria eroja – halvimmalla selviää pääkaupunkiseudulla ja Lapissa

Esimerkiksi terveyskeskuskäynneistä, erikoissairaanhoidosta ja suun terveydenhuollosta peritään eri kunnissa erisuuruisia maksuja. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Terveydenhuollon asiakasmaksut vaihtelevat suuresti eri alueilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksestä ilmenee, että toissa vuonna maksut olivat pienimpiä pääkaupunkiseudun ja Lapin kunnissa ja suurimpia Päijät-Hämeessä ja Kainuussa.

Esimerkiksi terveyskeskuskäynneistä, erikoissairaanhoidosta ja suun terveydenhuollosta peritään eri kunnissa erisuuruisia maksuja. Laki määrittelee maksujen enimmäismäärät, mutta kunta tai kuntayhtymä voi periä alueellaan näitä pienempiä maksuja.

Laskelmassa on huomioitu julkisen terveydenhuollon eri palvelumuodot kotihoidosta suun terveydenhuoltoon. Selvityksen mukaan kuntien asiakasmaksutaso oli alimmillaan 29 prosenttia pienempi ja korkeimmillaan kolme prosenttia suurempi kuin mitä enimmäismaksuilla olisi saatu kasaan. Enimmäismaksuja suuremmat maksut selittyvät sillä, että analyysissa on huomioitu joidenkin kuntien perimä hoitajakäynnin maksu, josta ei ole säädetty laissa.

– Arvio ei ole täysin kattava, sillä siinä ei pystytty ottamaan huomioon kuntien mahdollista palvelusetelien käyttöä, harkinnanvaraisia maksuhuojennuksia eikä mahdollisia erityisryhmien vapautuksia maksuista, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola tiedotteessa.

"Asettaa eriarvoiseen asemaan"

Eniten vaihtelua oli säännöllisen kotihoidon asiakasmaksuissa. Vähinten taas vaihtelivat lyhytaikaisen laitoshoidon, suun terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon maksut.

– Maksujen vaihtelu asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan sen mukaan, missä sattuu asumaan. Kyselytutkimusten pohjalta tiedämme, että myös Suomessa asiakasmaksut haittaavat monien hoitoon hakeutumista, Tervola jatkaa.

Tervolan mukaan näyttää siltä, että heikko kuntatalous tarkoittaa korkeampia asiakasmaksuja. Hänestä olisi kiinnostavaa selvittää tarkemmin tätä yhteyttä ja sitä, kuinka paljon kyseessä on poliittinen arvovalinta.

Laskelmissa yhdistettiin tietoja kuntien terveyspalvelumaksuista palvelujen käytöstä saataviin rekisteritietoihin. Laskelma koskee vuotta 2017.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi