Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolumni: Tänäänkin Kansan radiossa pelätään, ettei adventtina saa enää laulaa Hoosiannaa

Minä en enää ymmärrä mistään mitään, totesi ystävä Anja Snellmanille.

Kuva: Laura Oja

Loppusyksyyn on mahtunut monta mediakohua ja monenlaista somepöhinää. Poliitikkoja ja julkisia persoonia on jäänyt kiinni muunnetun totuuden kertomisesta, joitakuita tunnettuja hahmoja syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, toisia törkeästä ihmiskaupasta.

Hämmennystä ovat lisänneet valtakunnansyyttäjän linjaukset Päivi Räsäsen (kd). vuonna 2004 julkaistuista kirjoituksista (”Raamatun siteeraaminen voi tietyissä tapauksissa olla rikollista”) ja Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr.) julkiset anteeksipyynnöt vähemmistöihimme liittyvistä sketseistä.

Ikään kuin yllämainituissa ei vielä olisi tarpeeksi, viime viikkoina on väitelty koulujen lukuvuoden päättäjäisten vietosta kirkossa, joululaulujen laulamisen soveliaisuudesta luokissa, Antti Rinteen (sd.) lanseeraamasta ”maastapoistumisen verosta”, sekä siitä, voiko puhua ”hedelmälihasta” tuoremehussa, ja ovatko Maria Nordinin Eroon oireista -kurssit puoskarointia.

Eräs jo pitkän uran tehnyt kirjailijakollega lähetti minulle muutama päivä sitten viestin. ”Nyt on pakko myöntää”, hän kirjoitti, ”minä en enää ymmärrä mistään mitään”.

”Ennen luotin maalaisjärkeeni ja hippuselliseen akateemista sivistystä”, hän tunnusti, ”mutta nyt en enää tiedä mihin luottaa”.

Hän päärmäsi viestittelymme vertaamalla Hannu Salaman Juhannustansseja ja Päivi Räsäsen kirjoituksista käynnistettyä rikostutkintaa.

Jäin minäkin miettimään aikojen muutosta.

Salaman jumalanpilkka-oikeudenkäynnistä on kulunut viisikymmentäkolme vuotta. Juhannustanssit -romaani nostatti yhden ainoista todellisista kirjasodistamme. Humalaisten nuorten juhannusjuhlamölinä Jeesuksen seksuaalisuudesta tuotti kirjailijalle sakot ja ehdollista vankeutta, josta presidentti Urho Kekkonen hänet lopulta armahti.

Hiljattain Helsingin Sanomat juhli 130-vuotista olemassaoloaan, ja lehden päätoimittaja ylisti juhlapuheessaan yleisen ja yhtäläisen sananvapauden merkitystä. Siihen ylistykseen toimittajat ja poliitikot siellä ja täällä laajasti yhtyivät.

Pidetään huolta, ettei sanomisen vapaus kapene, ollaan tarkkoina, etteivät vihapuhe ja uhkailu pelota ihmisiä vaikenemaan. Arvostetaan ikiomaa kulttuuriperintöämme globaalin maailman haasteissa.

Yleistä nyökyttelyä, eikö niin?

”Saahan adventtina jatkossa edelleen laulaa Hoosiannaa, saavathan lastenlapsenikin vielä esittää Enkeli taivaan ja Tiernapojat?” murehditaan kuitenkin tänäänkin Ylen Radio Suomen Kansanradiossa.

Kolumnisti on kirjailija ja terapeutti.

Anja Snellman
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi