Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: Tuore raportti näyttää nyt Paateron kannalta kohtalon ivalta

Yksi monista Posti-kiistan opeista on se, ettei muunnellun totuuden puhuminen kannata vieläkään.

Sirpa Paatero (sd.) erosi kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävästä perjantaina. Kuvassa hän on eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Kohtalo ivaa joskus karusti.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vastaanotti pari kuukautta sitten satasivuisen raportin, jossa arvioidaan valtion omistajaohjauksen nykytilannetta. Raportin tekijöiden ensimmäinen eli tärkein toimenpidesuositus on otsikoitu näin: Valtionhallinnon tulee parantaa kykyään yhteensovittaa omistajapoliittisia ja muita politiikkatavoitteita.

Yksi Posti-kiistan opeista onkin selvä. Omistajapoliittisten ja muiden politiikkatavoitteiden yhteensovittamisessa on reilusti parannettavaa, kun Postin hallituksella ja valtio-omistajan edustajilla eli pääministeri Antti Rinteellä (sd.) ja ex-ministeri Paaterolla on selvästi ollut eri käsityksiä Postin toiminnan tavoitteista.

Maan edellinen hallitus oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla viemässä Postia pörssiin. Herää kysymys, miten selvästi ja missä vaiheessa maan nykyinen hallitus on ilmaissut Postin hallitukselle, ettei esimerkiksi yhtiön tai joidenkin sen osien myyntikuntoon laittaminen olekaan tähtäimessä. Varsinkin kun ex-omistajaohjausministeri Paatero väläytti Uutissuomalaisen haastattelussa Postin jakamista kahteen yhtiöön, joista toinen hoitaisi pakettiliiketoiminnan ja toinen yleispalveluvelvoitteen piirissä olevaa postimerkillistä kirjejakelua. Yksi looginen jatke Postin kahtiajaolle olisi puolestaan pakettiyhtiön myyminen jollekin toiselle toimijalle tai vieminen pörssiin.

Yksi Posti-kiistan opeista onkin erittäin yleispätevä: asiat kannattaisi puhua selviksi.

Vanhan siltarumpupolitiikan sijaan poliitikot ovat suostuneet jo siihen, että isoja tie- ja ratahankkeita tarkastellaan hallitusta laajemmalla joukolla eli parlamentaarisesti ja pidemmällä tähtäimellä. Vaikuttaa vahvasti siltä, että valtioyhtiöiden omistajaohjauksessakin parlamentaarisuus toimii paremmin kuin se, että ohjaus pomppii milloin mihinkin suuntaan hallitusten vaihtuessa.

Posti-kiistan oppeja on sekin, että ihminen on noin yksikanavainen tiedonkäsittelijä ja ministeri on ihminen.

Omistajaohjausministeri joutuu jakamaan huomiotaan koko ajan johonkin toiseen sektoriin kohdistuvan huomion kanssa. Paatero hoiti omistajaohjauksen ohella kuntaministerin tehtävää.

Kukaan ei pysty vastaamaan aukottomasti, olisiko pelkästään omistajaohjausministerin tehtävään keskittynyt Paatero pystynyt paremmin paneutumaan siihen, mitä Postin ympärillä tapahtuu. Voi olla, että tärkeiden päivämäärien tärkeys olisi avautunut jo aiemmin.

Omistajaohjausta arvioivassa raportissa suositellaankin pelkkään omistajaohjaukseen keskittyvää ministeriä.

– Selkeän omistajaohjausministerin roolin sisällyttäminen hallitukseen voisi tehostaa valtion kyvykkyyttä tunnistaa, analysoida ja ratkaista hallituskausien aikana omistajapolitiikan ja muiden politiikka-alojen välisiä ristiriitoja, muotoillaan KPMG oy:n, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ja Vantage Consulting oy:n laatimassa raportissa.

Poliittinen kuohunta kohdistuu lähipäivinä paljolti siihen, onko Rinne puhunut pääministerinä totta vai muunneltua totuutta eli valehdellut. Vasta aika näyttää, mihin suuntaan vaaka lopulta kallistuu.

Paateron eron taustallakin oli asetelma, jossa hän olisi joutunut joko myöntämään, ettei ollut tehtäviensä tasalla tai oli väittänyt jotain toiseksi kuin se oli.

Postin johdosta taas perusteltiin työntekijöiden siirtoyritystä toisen työehtosopimuksen piiriin sillä, että kilpailijat käyttävät halvempaa työehtosopimusta. Kilpailijat kertoivat, ettei se pidä paikkaansa. Ei pitänyt.

Yksi opeista: muunnellun totuuden puhuminen ei kannata.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen uutispäällikkö. Uutissuomalainen on osa Mediatalo Keskisuomalaista, jolla on liiketoimintaa myös postinjaossa.

Matti Pietiläinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi