Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sirpa Paateron seuraajaksi esillä ainakin neljä nimeä - niistä yksi on Lahdesta

Vaihtaako Ville Skinnari ministerinsalkkuaan vai saako kunta- ja omistajaohjausministerin taakan harteilleen joku muu?

Luvassa on ylimääräinen SDP:n puoluevaltuuston kokous, jossa seuraavan kunta- ja omistajaohjausministerin nimi päätetään. Kuvassa etualalla kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (vas.), liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, puoluesihteeri Antton Rönnholm ja pääministeri Antti Rinne SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 16. marraskuuta. Kuva: Jussi Partanen/Lehtikuva

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) perjantainen ero oli hänen ministeritehtävänsä loppu ja samalla alkusysäys jonkun toisen ministeritehtävän alulle. Uutissuomalainen ennakoi, millä aikataululla ja mistä joukosta seuraaja löytyy.

1) Uusi kunta- ja omistajaohjausministeri nimitetään mahdollisimman pian.

SDP:n puoluehallitus kokoustaa puhelimitse sunnuntaina. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne esittää kokouksessa Paateron seuraajaa ja hallitus keskustelee asiasta.

Seuraajan hyväksyy puoluevaltuusto, jonka kokous on ensi viikolla. Tarkempi ajankohta päätetään sunnuntaina. Myös eduskuntaryhmällä on sanansa sanottavanaan ministerin nimityksessä.

Puoluevaltuuston puheenjohtaja on Paatero, joten puhetta johtanee ensimmäinen varapuheenjohtaja Tommi Raunela. Paatero jäi perjantaina sairauslomalle.

Puoluevaltuuston kokouksen ajankohdasta riippuu, ehtiikö uuden kunta- ja omistajaohjausministerin nimitys presidentin esittelyyn keskiviikkona 4.12.

Presidentin esittely on tämän vuoden viimeinen, jollei päätetä järjestää ylimääräistä esittelyä.

2) Ainakin nämä nimet on nostettu esiin uudeksi kunta- ja omistajaohjausministeriksi.

Perjantaina julkisuudessa ja taustakeskusteluissa väläyteltiin kansanedustaja Tarja Filatovin nimeä. Hänellä on ministerikokemusta, mutta vaalipiiri on sama kuin toisella SDP-ministerillä Ville Skinnarilla.

SDP:n entinen kansanedustaja Mikael Jungner nosti Twitterissä esiin puolueen europarlamentaarikon Miapetra Kumpula-Natrin ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin nimet.

Lindtman kieltäytyi ministeripestistä jo keväällä perhesyihin vedoten. Kumpula-Natrilla ei ole aiempaa ministerikokemusta.

3) Omistajaohjausministerin tehtävä voidaan siirtää jollekin toiselle ministerille.

Teoriassa on mahdollista sekin, että omistajaohjausministerin tehtäviä siirretään jollekin nykyiselle ministerille. Edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti omistajaohjausasiat aluksi itselleen mutta ei ole ollut mitään viitteitä, että Rinteellä olisi intoa omistajaohjauksesta vastaavaksi pääministeriksi.

Nykyisten salkkujen painotusten ja ministerien aiemman taustan perusteella todennäköisin omistajaohjaustehtävien saaja olisi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Hän on kaiken lisäksi opiskellut kauppatieteitä ja kauppaoikeutta.

Esimerkiksi Heidi Hautalalla (vihr.) oli aikoinaan kehitysyhteistyö- ja omistajaohjausministerin salkku. Hautala joutui eroamaan juuri tuosta ministerin tehtävästä. Kysymys kuuluukin, suostuisiko Skinnari edes ottamaan omistajaohjausta hoidettavakseen. Kolmen sektorin ministerin tehtävät olisivat varmasti hänellekin liikaa, joten jotain Skinnarin salkusta siirtyisi taas jollekin toiselle demariministerille.

Mahdollinen ministeritehtävien kierrätys tai ministerikierrätys tehdään SDP:n sisällä, koska muissa hallituspuolueissa ei ole intoa laajempaan ministerikierrätykseen.

Rinteen hallituksessa on 19 ministeriä, joista 11 oli naisia, kun Paatero oli vielä laskuissa mukana. Miehen valinta Paateron seuraajaksi olisi siis sukupuolisen tasa-arvon näkökulmasta täysin mahdollista.

Sanna Inkinen
Matti Pietiläinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi