Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ministerierojen syyt ovat olleet eri tapauksissa erilaisia, mutta "luottamukseen tai epäilyksiin aseman väärinkäytöstä se aina kietoutuu", tutkija sanoo

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero puhui tiedostusvälineille 26. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta pitää kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroa samantyyppisenä kuin viime vuosien aiempia ministerieroja.

– Luottamukseen tai epäilyksiin aseman väärinkäytöstä se aina kietoutuu, mikä johtaa eroon. Syyt toki ovat olleet eri tapauksissa erilaisia.

Lähihistoriassa miesministereistä on joutunut eroamaan vain Ilkka Kanerva (kok.), joka joutui jättämään tekstiviestikohun vuoksi ulkoasiainministerin tehtävän 2008.

Muut yllättäen eronneet ovat olleet naisministereitä. Karimäki muistuttaa, että erojen yhteydessä on myös spekuloitu, olisiko vastaava tilanne johtanut miesministerin eroon.

– Tosiasia on, että useampi naisministeri kuin miesministeri on joutunut sen asian eteen, että on joutunut eroamaan. Sukupuolen vaikutuksen varmistaminen ehkä vaatisi pidemmälle menevää analyysiä syistä ja myös sellaisia lähteitä, joita tällä hetkellä ei pysty käyttämään, Karimäki sanoo.

Paateron asema omistajaohjausministerinä alkoi Karimäen mukaan näyttää Posti-prosessin aikana siltä, että siitä oli vaikea päästä ulos puhtain paperein.

– Joko hän olisi joutunut myöntämään, että hän on puhunut muunneltua totuutta tai olisi joutunut jossain määrin myöntämään, ettei hän ole ollut tehtäviensä tasalla.

Omistajaohjausministerin paikalla hallituksessa on Karimäen mukaan muutoinkin omat haasteensa.

– Valtionyhtiöiden caset tuppaavat politisoitumaan.

Karimäen mukaan eduskunnassa on ensi viikolla odotettavissa kiivas ja mielenkiintoinen välikysymyskeskustelu, mutta hän uskoo hallituspuolueiden rivien pitävän.

– Päähallituspuolueiden kannatus on sellaisissa lukemissa, että he haluavat mieluummin pysyä hallituksessa ja tehdä siellä ratkaisuja, jotka palauttaisivat äänestäjien luottamusta. Uskon, että hallituspuolueiden kansanedustajat ovat hyvin valmiita äänestämään hallituksensa puolesta luottamuslauseäänestyksestä, Karimäki sanoo.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi