Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Metsätalouden rooli vesistöjen ravinnekuormituksessa on selvästi aiemmin tiedettyä suurempi, tutkimuskeskukset sanovat

Arvion mukaan metsätalouden osuus typen kokonaiskuormituksesta on noin 16 prosenttia. Kuvituskuvaa. Lehtikuva / Juha Sinisalo

Metsätalouden osuus vesistöjä rehevöittävästä ravinnekuormituksesta on selvästi aiempaa suurempi, Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (Syke) esittivät perjantaina julkaisemassaan uudessa arviossa.

Arvion mukaan metsätalouden osuus typen kokonaiskuormituksesta on noin 16 prosenttia eli 7 300 tonnia vuodessa. Luku on yli kaksi kertaa suurempi kuin aiemmin käytetty vuosiarvio eli 3 250 tonnia.

Myös metsätalouden fosforikuormituksen arvio on lähes kaksinkertaistunut. Metsätalous on vastuussa 440 fosforitonnista vuodessa, mikä vastaa neljännestä koko fosforikuormituksesta.

Uuden arvion julkistuksen jälkeen Metsäteollisuus kertoi sitoutuvansa vähentämään kuormitusta.

– Tulokset osoittavat, että kuormituksen kehitystä on tarve seurata jatkuvasti ja samalla parantaa metsätalouden vesiensuojelua muuttuvassa ilmastossa, metsäasiantuntija Anu Islander Metsäteollisuus ry:stä sanoo tiedotteessa.

Metsäojituksen vaikutus selvä

Tutkimuskeskusten mukaan uusissa kuormitusarvioissa näkyy selvästi metsäojitusten vaikutus. Metsätalouden aiheuttama ravinnekuormitus on suurinta Pohjanmaalla ja Kainuussa, missä on paljon ojitettuja soita.

– Kuormituksen alueelliset erot tulisi ottaa entistä paremmin huomioon metsätalouden harjoittamisessa ja vesiensuojelussa, Luken tutkimusprofessori Leena Finér sanoo tiedotteessa.

Metsäojituksen on oletettu aiheuttavan ravinnekuormitusta kymmenen vuoden ajan, mutta uusien tulosten mukaan kuormitus jatkuu pidempään.

Typpikuormat nousussa, fosfori laskussa

Vaikka metsätalouden osuus ravinnekuormituksesta on kasvanut, luonnonhuuhtouman ja metsätalouden yhteenlaskettu kuormitus ei ole uudessa arviossa kasvanut aiemmista. Vuosittaiseksi metsistä ja soilta tulevaksi typen kokonaiskuormitukseksi arvioidaan 44 600 tonnia ja fosforin kokonaiskuormitukseksi 1 760 tonnia.

Tutkimushankkeen mukaan metsistä tuleva fosforikuormitus on vähentynyt viime vuosina. Sen sijaan valumavesien typpi- ja hiilipitoisuuksissa on pitkällä tarkasteluvälillä havaittu nousua.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi