Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Synnynnäinen temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteisiin tunteisiin kallellaan olevat miehet liikkuvat vähemmän, kertoo tuore tutkimus

Uuden tutkimuksen mukaan synnynnäiset temperamenttierot selittävät osaltaan sitä, keille hiihtäminen maistuu ja keille ei. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Synnynnäinen temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä. Gerontologian tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että herkkyys erilaisille aisti- ja tunnekokemuksille on yhteydessä sekä naisten että miesten runsaampaan liikkumiseen.

Kielteisiin tunteisiin, kuten turhautumiseen ja epämukavuuden tunteisiin, taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän.

Temperamentti on synnynnäinen ja melko pysyvä reagointi- ja käyttäytymistapojen kokonaisuus. Temperamentti tulee esille esimerkiksi siinä, miten erilaiset aistiärsykkeet vaikuttavat mielialaan.

– Tutkimuksessamme naiset, jotka havaitsevat herkästi erilaisia ympäristön yksityiskohtia ja niiden vaikutuksen omiin tunnetiloihinsa, liikkuvat vapaa-ajallaan useammin, sanoo liikuntatieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Jenni Karvonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa sama herkkyys oli miehillä yhteydessä runsaampaan kuormittavan liikunnan harrastamiseen ja säännölliseen luonnossa liikkumiseen.

– Miehillä kielteisten tunteiden kokeminen yhdistyi vähäisempään liikunnan määrään ja säännölliseen penkkiurheiluun, Karvonen sanoo.

Tutkimus perustuu vuodesta 1968 lähtien samoja henkilöitä seuranneen Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimuksen aineistoon. Tutkimuksessa hyödynnettiin tutkimuksen kahta viimeisintä tiedonkeruuvaihetta, joiden aikana tutkittavat olivat 42- ja 50-vuotiaita.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi