Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomalaisyritys tavoittelee omaa veritestiään terveyskeskuksiin – Ala kärsii yhä Theranos-huijauksesta: "Erona on se, että meidän veritestimme toimii"

Nightingale Health lanseerasi Slushissa veritestinsä kylkeen sovelluksen.

Terveysteknologiayritys Nightingale Healthin toimitusjohtaja Teemu Suna lanseerasi Slushissa älypuhelinsovelluksen ja sai myöhemmin vastailla yleisön kiperiin kysymyksiin. Kuva: Laura Oja

– Tarkoituksena on painaa tuotteen hinta niin alas ja tarjota niin hyvää informaatiota, että perusterveydenhuolto alkaa käyttää tätä.

Näin toteaa suomalaisen startup-yritys Nightingale Healthin toimitusjohtaja Teemu Suna. Yritys on kehittänyt veritestin, jolla pyritään ennakoimaan sairastumisriskiä esimerkiksi diabetekseen tai sydän- ja verisuonisairauksiin. Tällä hetkellä asiakkaita on 20:ssä eri maassa.

– Kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien hoidon kustannukset nousevat kymmenellä prosentilla joka vuosi.

Veritestin kylkeen yritys lanseerasi torstaina teknologiatapahtuma Slushissa sovelluksen, joka tarjoaa henkilökohtaista ja kansantajuista tietoa käyttäjän terveydestä verestä otetun näytteen perusteella.

Hoidon kustannukset nousevat kymmenellä prosentilla joka vuosi. Teemu Suna, Nightingale Health

Sunan mukaan bioteknologiassa on "aivan mielettömän pitkät polut".

– Kesti neljä vuotta päästä siihen tilanteeseen, että voimme alkaa kaupallistaa tuotettamme. Pitää investoida todella paljon rahaa ennen kuin pääsee edes siihen, että on sellaiset tuotteet ja valmiudet, että voimme alkaa myydä jotain.

Nyt Nightingale Healthilla on tervedenhuollon toimijaluvat.

– Pystymme huolehtimaan koko ketjusta alusta loppuun.

Terveysteknologia-ala koki kovan kolauksen, kun supermenestykseksi nousseen Theranos-yrityksen perustaja Elizabeth Holmes joutui syytteeseen petoksesta. Ihmelapseksikin tituleerattu Holmes ehti nousta veritesti-startupillaan miljardööriksi, kunnes testitulosten väärentämiset ja suoranainen hyödyttömyys nousivat pintaan.

Taannoisessa talouslehti Forbesin haastattelussa Suna sai vastailla lähinnä Theranoksesta juurensa juontaviin kysymyksiin. Myös Slushissa Sunalle esitettiin kysymys, kuinka Nightingale eroaa Theranoksesta.

– Erona on se, että meidän veritestimme toimii. Tämä ei myöskään ole huijaus, mikä on tärkeää, Suna kertoi naurattaen yleisöään.

Vakavoiduttuaan Suna huomauttaa, että he ovat antaneet teknologiansa lääketieteellisen yhteisön testattavaksi – toisin kuin Theranos.

Terveys- ja hyvinvointialan startupien aktiivisuus on Suomessa edelleen isoa, kertoo startup-yrityksistä vastaava johtaja Eeva Salminen Business Finlandista. Suurin nousu on kuitenkin tasaantunut, se koettiin pari vuotta sitten.

– Olemme huomanneet, että erityisesti tällä sektorilla korostuu se, että on laadukkaita tiimejä ja osaamista, tiimin kokoonpano on kunnossa ja taustalla voi olla jopa sarjayrittäjyyttä.

Lisäksi terveys- ja hyvinvointialan startupeilla on usein yksityisiä sijoittajia ja riskinottokykyä. Tämän vuoksi myös Business Finland on lähtenyt mukaan isoin euroin ja panostuksin.

Alan startupien skaala on Suomessa laaja, lääkekehityksestä hyvinvointisovelluksiin.

– Mikään yksittäinen alue ei sinänsä nouse, ehkä AI ja VR yhtenä, Salminen sanoo tekoälyyn ja virtuaalitodellisuuteen viitaten.

– Lisäksi on paljon tutkimus- ja yliopistotaustaisia startupeja.

Salmisen mielestä yksi syy terveys- ja hyvinvointialan startupien suureen määrään onkin juuri onkin juuri korkeatasoinen tutkimus ja osaaminen yliopistoissa.

Suomen terveyskenttä näyttäytyy kuitenkin kysymysmerkkinä.

– Toisaalta se toimii, mutta toisaalta moni on sanonut, että sinne on vaikea päästä pilotoimaan ja testaamaan (tuotettaan tai ideaansa). Melkein on helpompi lähteä tekemään pilotointeja ulkomaille, Salminen toteaa.

Tähän hän toivoisi parannusta Suomessa.

– Startup-yritysten asiakkaat tarvitsevat ja haluavat referenssejä.

Yritys

Nightingale Health

Perustettu vuonna 2013.

Terveysteknologiayritys, jonka verianalyysimenetelmä mittaa 228 veren merkkiaineen pitoisuudet yksittäisestä verinäytteestä yhdellä testillä.

Yrityksen tavoitteena on muuttaa sairaudenhoito terveydenhoidoksi.

Toimitusjohtaja Teemu Suna. Tuotantotalouden diplomi-insinööri, joka työskenteli 15 vuotta it-alalla. Teki sen jälkeen väitöskirjan laskennallisesta lääketieteestä Teknillisessä korkeakoulussa, jossa Nightingale Healthin perustajajäsenet tapasivat toisensa.

Nightingale Healthillä on yli 80 työntekijää, päämaja Helsingissä.

Ensimmäinen laboratorio perustettiin Kuopioon, nyt niitä on myös maailmalla muun muassa Oxfordissa.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi