Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: Viisi vuotta on pitkä aika myös Sirpa Paaterolle – ennen piti "vaarallisena ajatteluna" ja nyt väläytti itse Postin jakamista kahteen yhtiöön

Sirpa Paatero väläytti Uutissuomalaisen haastattelussa, että Posti jaettaisiin kahteen yhtiöön, joista toinen hoitaisi kirjeiden jakamisen. Kuva: Jussi Vehkasalo

Suomi oli viitisen vuotta sitten aivan eri asennossa kuin nyt. Postikin oli vasta palaamassa itsekseen eli palauttamassa nimensä maailmanvalloitussuunnitelmien mukaisesta Itellasta Postiksi.

Viidessä vuodessa suomalaiset ovat joutuneet selvittämään suhtautumisensa moneen isoon asiaan maailman muuttuessa ympärillä kiihtyvällä tahdilla. Yksi niistä on, mitä ajattelen nykyään postin luotettavuudesta.

Vuoden 2014 vuosikertomuksessa toimitusjohtaja Heikki Malinen muotoili Postin olevan perinteinen ja arvostettu suomalainen brändi, johon suomalaisilla on erittäin vahva tunne- ja luottamusside.

Malinen sai itse kokea suomalaisten vahvan tunnesiteen, kun epäsuhta alkoi näyttää rumalta.

Malinen ajoi lähes miljoonan vuosiansioilla pakettien käsittelijöitä halvemman työehtosopimuksen piiriin. Hän joutui lähtemään, mutta tarina ei päättynyt siihen vaan jatko-osaa seurataan parhaillaan nimellä postilakko.

Ainakin yksi on aivan samoin kuin viisi vuotta sittenkin. Sirpa Paatero (sd.) oli omistajaohjauksesta vastaava ministeri.

Paatero on kuitenkin parempi esimerkki muutoksesta kuin pysyvyydestä.

Vuoden 2015 alussa hän oli sitä mieltä, ettei hyväksy Postin toimintojen eriyttämistä kahteen eri yhtiöön.

– Kuulostaa vaaralliselta ajattelu, että valtio maksaisi kaikkein kalliimman osan, ja vapaille markkinoille kilpailtavaksi annettaisiin se jakelu, josta on saatavissa taloudellista hyötyä”, Paatero sanoi tuolloin esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden jutussa.

Nyt Paatero sanoo aivan muuta. Hän väläytti Uutissuomalaisen keskiviikkona julkaistussa haastattelussa Postin jakamista kahteen yhtiöön, joista toinen hoitaisi pakettiliiketoimintaa ja toinen postimerkillisen kirjepostin.

– Tämä on yksi vaihtoehto, että meillä olisi kaksi eri yhtiötä ja osoitteellisen kirjepostin palvelu olisi julkista palvelua, jonka valtio hoitaisi, Paatero sanoi Uutissuomalaiselle.

Hän olisi valmis siihen, että valtio tukee Postia vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla, joilla taataan kirjepostin kulku. Sen hän jätti vielä Uutissuomalaisen haastattelussa auki, olisiko valmis tukemaan valtion varoin myös sanomalehtien jakelua, jonka turvaamisen näkee merkittävänä demokratian ja kansalaisten tiedonsaannin vuoksi.

Paateron viiden vuoden takaisen ajattelun ymmärtää hyvin, kun muistaa, että Suomen postilaitoksen historia ulottuu vuoteen 1638. Posti on ollut satoja vuosia se Kusti, joka ei pelkää vilua eikä nälkää vaan polkee kirjeet kaukaisimpaankin torppaan. Niin oli ollut ja niin piti ministerin mielestä jatkossakin oleman.

Paateron tuoreet kommentit on silti vielä helpompi ymmärtää.

Viimeiset viisi vuotta ovat osoittaneet, ettei yli 300 vuoden historia kirjeiden jakelussa paljoa paina, kun toisessa vaakakupissa ovat seuraavat viisi vuotta. Eli aika, jona kirjeiden lähettäminen uhkaa loppua Suomessa nykyrakenteilla kokonaan.

Pakettien kuljettamisen tarve taas kasvaa vaan kilpailukin on rajua sillä sektorilla. Pakettiliiketoiminnan irrottaminen muusta jakelusta tarjoaisi Postille uusia mahdollisuuksia. Onko pakettiapajilla jo viiden vuoden sisällä Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan postien pakettiyhtiö Posti-Postnord-Bring?

Toivottavasti ei ainakaan tuolla nimellä.

Viisi vuotta on tänään yhtä pitkä aika kuin ennenkin mutta aiempaa enemmän siinä ajassa ehtii tapahtua.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen uutispäällikkö ja Väli-Suomen Media oy:n toimitusjohtaja. Uutissuomalainen ja Väli-Suomen Media ovat osa Keskisuomalainen-konsernia, jolla on liiketoimintaa myös postinjaossa.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi