Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paatero ennakoi, että Veikkauksen tuottojen väheneminen laskee avustusmäärärahoja: "Tämä riski on olemassa"

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo, että nyt pitää tarkentaa rahapelien markkinointiin, pelaamiseen ja kontrolliin liityviä pykäliä. Kuva: Tiina Mutila

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) arvioi, että veikkausvoittovarojen supistuminen voi johtaa siihen, että kulttuuri- ja liikuntajärjestöjen avustukset pienenevät tulevaisuudessa.

– Kyllä tämä riski on olemassa, Paatero sanoo.

Toisaalta hän kehottaa selvittämään, rahoitetaanko veikkausvoittovaroilla lakisääteisiä tehtäviä. Niiden rahoittaminen voidaan mahdollisesti siirtää valtion budjettiin.

Paatero korostaa, ettei hän halua mennä valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) tontille. Avustusten korvaaminen budjetista on ratkaistava siinä vaiheessa, kun nähdään, mitä tuotoille todellisuudessa tapahtuu.

– Tästä on puhuttu eilen Lintilän kanssa ja sovittu, että tämä pitää katsoa isommalla porukalla.

Paatero kertoo, että viime keväänä eduskunnassa olleessa lakiesityksessä tuottojen arvioitiin pienenevän 70–170 miljoonalla eurolla, kun tunnistautuminen tulee peliautomaatteihin.

– Kun tunnistautuminen on päätetty toteuttaa aiottua nopeammin ja vähentää automaatteja, summa on oletettavasti suurempi.

Paatero on esittänyt parlamentaarisen työryhmän perustamista. Työryhmä pohtisi Veikkaukseen kohdistuvia muutos- ja kehittämistarpeita.

Paateron mukaan työryhmän ensimmäinen toimeksiantoluonnos on valmis. Ajatuksena on, että eduskuntapuolueet kävisivät läpi, miten kolmen yhtiön, Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton vuonna 2015 toteutunut yhdistyminen on onnistunut. Tuolloin sovittiin, että yhdistymisen vaikutuksia seurataan.

Näistä hän mainitsee pelihaitat ja niihin liittyvät keinot sekä Veikkauksen monopolin.

– Kolmen yhtiön yhdistäminen oli suuri mullistus. Nyt pitää tarkentaa markkinointiin, pelaamiseen ja kontrolliin liittyviä pykäliä.

Paatero kertoo, että hallitusohjelmassa on mainittu mainonnan suitsiminen, blokeeraus (ulkomaisten rahapelisivustojen estäminen) ja rahan siirrot, joilla voidaan rajoittaa ulkomaille pelaamista. Hän luottaa keinojen toimivuuteen, koska niin on tehty muissakin maissa.

Paatero ei näe mitään ristiriitaa esityksessään, että Veikkauksen pitäisi lisätä nettipelaamista tuottojen kasvattamiseksi. Arvostelijoiden mielestä tämä lisää pelihaittoja.

– Siinä ei ole ristiriitaa. Me emme voi ajatella niin, että meillä on kolmenkymmenen vuoden päästä vain Lotto. Jos meillä kerran on peliyhtiö, sen tuotteita pitää kehittää, Paatero sanoo.

Hän perustelee ehdotustaan sillä, että monopoliyhtiön avulla pelihaittoja pystytään hallitsemaan toisin kuin ulkomaisissa nettipeleissä.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Paateron mukaan Valtion kehitysyhtiö Vake Oy saa jatkaa toimintaansa. Sen toimintaa ollaan kuitenkin muuttamassa.

– Käymme talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa asiaa läpi vielä tämän vuoden puolella, mutta vielä ei ole valmista esitystä siitä, mitä sille (Vakelle) tapahtuu, Paatero sanoo ja jatkaa.

– Minun esitykseni ei ole se, ettei sitä olisi ollenkaan olemassa, mutta minkälaisena, se on toinen kysymys. Ehkä joitakin ihmisiä lohduttaa, ettei sitä hävitetä.

Vake perustettiin Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana ja siinä on noin 2,6 miljardien euron edestä myytäviä valtionyhtiöiden osakkeina. Vaken tehtävä jäi kuitenkin pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmassa auki.

Hallitusohjelman mukaan Vakella on kuitenkin tärkeä rooli, kun valtion yhtiöomaisuutta käytetään myös uuden taloudellisen aktiviteetin synnyttämiseksi.

Koska yhtiötä ei lakkauteta, sille tehdään uusi toimintaohje. Paateron mukaan se voi liittyä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Siihen tarvitaan merkittäviä investointeja, jotka eivät tällä hetkellä toteudu markkinaehtoisesti siinä tahdissa ja laajuudessa kuin haasteisiin vastaaminen edellyttäisi.

– Hallitusohjelman mukaisesti ilmastoasia on yksi tärkeä asia. Ehkä Vakea kannattaisi käyttää siinä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi