Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paatero väläyttää Postin pilkkomista kahteen yhtiöön, pakettiliiketoiminta ja kirjeposti erikseen

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero haluaa, että Posti on olemassa, mutta sillä voisi olla kaksi eri yhtiötä. Kuva: Tuire Punkki

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) väläyttää Postin pilkkomista kahteen yhtiöön. Toinen yhtiö hoitaisi pakettiliiketoimintaa ja toinen postimerkillisen kirjepostin.

– Tämä on yksi vaihtoehto, että meillä olisi kaksi eri yhtiötä ja osoitteellisen kirjepostin palvelu olisi julkista palvelua, jonka valtio hoitaisi, Paatero sanoo.

Paateron mukaan Ruotsissa ja Tanskassa on päädytty tähän ratkaisuun. Valtio tukisi Postia vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla, joilla se takaisi kirjepostin kulun.

– Erikseen on vielä se kysymys, tuettaisiinko valtion varoin sanomalehtien jakelua, joka liittyy demokratiaan, jotta kansalaiset saisivat tietoa, Paatero jatkaa.

Paatero kertoo, että valtiosihteerit miettivät parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja, joita on useita.

– Haluan, että Posti on olemassa ja yleispalveluvelvoite säilyy edelleen. Myös se katsotaan samassa työryhmässä läpi, minkälainen postilaki tulee olemaan tulevaisuudessa, Paatero linjaa.

Paatero ei ota kantaa siihen, voitaisiinko yleispalveluvelvoitetta – eli sitä kuinka usein kirjeposti on jaettava – höllentää. Asia käydään työryhmässä läpi. Hän muistuttaa, että kyseessä on liikenne- ja viestintäministeriön alaan kuuluva laki.

Paatero huomauttaa, että jo tällä hetkellä 96 prosenttia kaikista Postin tehtävistä on markkinaehtoista. Alalla toimii 16 yhtiötä ja monet lehtikonsernit, kuten Mediatalo Keskisuomalainen, harjoittavat jakelutoimintaa. Uutissuomalainen on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Postin johdon mukaan valtion omistajaohjaus hyväksyi sen, että pakettilajittelijat siirtyivät Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen sopimuksen piiriin. Paatero ei sano suoraan, onko yhtiölle annettu siunaus siirtoon.

– Realismia on se, että työntekijät on siirretty sinne syyskuun alussa ja sen jälkeen kaikki muu on nyt neuvottelussa, Paatero sanoo ja vetoaa keskeneräisiin neuvotteluihin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto vaati keskiviikkona, että hallitus selkeyttäisi sanomaansa omistajana Postin työehtokiistassa. Kautto toivoo Paaterolta suoraa vastausta siihen, onko 700 pakettilajittelijan siirto tehty ministerin tuella.

Paatero vastaa Kauton kysymykseen, että omistajaohjauksen periaatelinjaus on valmisteilla ja se koskee kaikkia 66 valtionyhtiötä.

– Toinen kysymys on se, onko olemassa vaihtoehtoa. Se vaatisi lain, että samaa tehtävää tekevien ihmisten osalta ei saisi olla mahdollisuutta vaihtaa erilaisiin sopimuksiin, Paatero sanoo.

Hän korostaa, ettei omistajaohjausministeri voi päättää asiasta. Paatero kehottaa ay-liikettä myös katsomaan tällaisissa tapauksissa, minkälaisia työehtosopimuksia on olemassa.

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi