Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahti ja 119 muuta kuntaa haluavat kokeilla vastuuta työllisyyspalveluista – jo ensi keväänä moni työtön asioi te-toimiston sijaan kunnan kanssa

Kokeiluihin haki yksittäisiä kaupunkeja sekä useiden kaupunkien ja kuntien alueita.

Ensi keväänä alkavissa kokeiluissa osa työttömistä siirtyy te-toimistoista kuntien asiakkaiksi. Kuva: Saara Karttunen

Kunnat ovat kiinnostuneita ottamaan vastuuta työllisyyspalveluista. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sai työllisyyden kuntakokeiluihin 30 hakemusta, joissa on mukana yhteensä 120 kuntaa. Lisäksi yksi kunta esitti lisäaikaa tiistaina päättyneeseen hakuun.

Kokeilualueilla osa työttömistä siirtyy ensi keväänä te-toimistoista kuntien asiakkaiksi.

Suomessa on 311 kuntaa, joten kokeiluihin ilmoittautui halukkaiksi lähes 40 prosenttia kunnista eri puolilta maata.

– Ei tuo (hakemusten määrä) varsinaisesti yllättänyt. Hieman enemmän se oli kuin mitä julkisuudessa liikkuneen tiedon valossa arvioitiin, teollisuusneuvos Jarkko Tonttila TEM:stä toteaa.

Hakijoiden joukossa on runsaasti isoja kaupunkeja joko yksin tai osana useamman kunnan kokonaisuutta. Esimerkiksi Helsinki ja Espoo tekivät omat hakemuksensa, kun taas esimerkiksi Vantaa, Jyväskylä, Lahti, Kuopio ja Jyväskylä hakivat kokeiluihin yhdessä naapurikuntiensa kanssa.

Hakumenettelyssä kokeilualueen asukasluvuksi oli määrätty vähintään 30 000. Lisäksi kokeiluihin pääsyä voi rajoittaa, että yhden TE-toimiston alueelta kuntien asiakkaiksi voi siirtyä kokeilun ajaksi pääsääntöisesti enintään 40 prosenttia työnhakija-asiakkaista.

Ei tuo (hakemusten määrä) varsinaisesti yllättänyt. Teollisuusneuvos Jarkko Tonttila, TEM

Ministeriö aikoo ilmoittaa joulukuussa, mitkä hakijat ovat pääsemässä kokeiluihin mukaan. Muodollisesti asiasta päättää eduskunta, kun se vahvistaa työllisyyden kuntakokeiluja koskevan lain.

Kokeilualueilla te-toimistot ohjaavat kuntien asiakkaiksi kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat, kaikki maahanmuuttaja-asiakkaat sekä sellaiset työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät saa ansiopäivärahaa.

Kunnat voivat kehittää palvelumalleja omista lähtökohdistaan. Kokeilut kestävät vuoden 2022 loppuun, ja niiden vaikutuksia arvioidaan jo matkan varrella.

Kokeilut liittyvät hallitusohjelman tavoitteeseen vahvistaa kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä. Hallitus aikoo linjata työvoimapolitiikan pysyvästä palvelurakenteesta hallituskauden aikana.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi