Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Neljä suomalaisjohtajaa kuoli lentoturmassa Zimbabwessa vuosi sitten – Tutkinta yhä kesken: "Kaikki päivämäärät tulevat pian vastaan"

Onnettomuuskone oli matkalla kohti Victorian putouksia Zimbabwen ja Sambian rajalla, kun se putosi. Koneessa olleet neljä suomalaista ja paikallinen lentäjä kuolivat. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Suomalaisia kuolonuhreja vaatineen lento-onnettomuuden tutkinta Zimbabwessa on yhä kesken. Zimbabwessa tapahtuneesta turmasta tulee lauantaina kuluneeksi vuosi. Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n yleissopimuksen suosituksen mukaan tutkinta saisi kestää enintään vuoden.

– Meillä on yhteys Zimbabween. Sieltä lupailtiin jo useampi viikko sitten, että loppuraportin luonnos tulee ihan kohta, mutta ei ole tullut, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

– Käsityksemme on, että he viimeistelevät loppuraporttia. Sikäli se on kesken. Täytyy mennä heidän aikataulunsa mukaan.

Helmikuussa keskus sai onnettomuudesta perustiedot. Esimerkiksi tietoa onnettomuuden syystä ei ole tullut.

Nurmi kertoo, että kansainvälisten ilmailuonnettomuussääntöjen mukaan tutkintavastuussa olevan organisaation pitää julkaista väliraportti 12 kuukauden kohdalla, jos tutkinta kestää yli vuoden.

– He ovat tehneet raportin alustavasta tutkinnasta. Mielenkiintoista on, laskevatko he se väliraportiksi. Mielestäni se ei sitä ole. Toinen asia on, mistä he laskevat tutkinnan alkaneen: onnettomuudesta vai alustavan tutkinnan jälkeen aloitetusta varsinaisesta tutkinnasta. Kaikki päivämäärät tulevat pian vastaan.

Sääntöjen mukaan tutkinnasta vastaa tapahtumavaltio. Suomella on oikeus muun muassa saada tutkinnasta faktatietoja, koska kuolonuhreissa oli Suomen kansalaisia. Onnettomuus tapahtui 23. marraskuuta 2018, kun pienlentokone syöksyi maahan vuoristoisella seudulla Zimbabwessa Afrikassa. Neljä suomalaismiestä ja koneen paikallinen lentäjä kuolivat. Suomalaiset olivat yritysjohtajia metsästysmatkalla.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi