Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kulmuni torjuu lisäydinvoiman rakentamisen

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni rakentaisi mieluummin tuuli- kuin ydinvoimaa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) ei tässä vaiheessa rakentaisi lisää ydinvoimaa nyt prosessissa olevien voimaloiden jälkeen. Olemassa oleville reaktoreille voidaan hänen mielestään myöntää lisäaikaa, jos Säteilyturvakeskus (STUK) antaa siihen luvan.

– Sähkökapasiteettia kannattaisi ensisijaisesti hankkia uusiutuvien kautta, koska ydinvoima on sen verran hintavaa. Kun pääomakustannuksia katsotaan, niin kyllä me lisäsähköä tuulesta ja auringosta ensisijaisesti saadaan, Kulmuni sanoo.

Rakenteilla ja vireillä ovat Olkiluodon kolmas reaktori ja Fennovoiman ydinvoimala. Edellinen on myöhässä yli kymmenen ja jälkimmäinen neljä vuotta. Fennovoimalla ei ole vielä rakennuslupaa, ja STUK on kritisoinut yhtiötä luvan hakuprosessissa. Kulmuni ei ota näiden voimaloiden ongelmiin kantaa.

Hänen mukaansa ydinvoimayhtiöt eivät lobbaa Suomeen uusia voimaloita, vaikka 2010 hakijoita oli vielä kolme. Ydinvoima ei ole enää houkuttelevan hintaista.

– On epätodennäköistä, että neitseelliselle maalle tulisi uusi ydinvoimala.

Ministeri toteaa, että hallitusohjelman mukaisesti olemassa oleville reaktoreille voidaan myöntää jatkoaikaa, jos STUK sitä puoltaa. Ajankohtaisia ovat Fortumin Loviisan-voimaloiden jatkoluvat, sillä samoihin aikoihin valmistuneet Olkiluodon 1 ja 2 -voimalat ovat jo lupansa saaneet.

Ydinvoimaloiden seuraava askel saattaa olla pienreaktorit, joita Venäjä ja Kiina kehittelevät. Yksikään suomalainen energiayhtiö ei ole osoittanut kiinnostusta pienydinvoimalan hankkimiseksi.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi