Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber toivoo keskustelua Lissabonin sopimuksen uudistamisesta. Hän toimii Euroopan kansanpuolueen ryhmän puheenjohtajana Euroopan parlamentissa. Kuva: Thierry Roge / EP

Olisiko nyt aika ryhtyä uudistamaan Lissabonin sopimusta, joka tuli voimaan kymmenen vuotta sitten ja on Euroopan Unionin uusin perussopimus?

Kysymyksen nosti esiin tällä viikolla toimittajien seminaarissa Brysselissä saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber, joka toimii Euroopan kansanpuolueen (EPP:n) ryhmän puheenjohtajana Euroopan parlamentissa.

EPP on parlamentin poliittisista ryhmistä suurin, ja siihen kuuluvat suomalaisista kokoomuksen europarlamentaarikot.

Weberin mielestä nyt olisi oikea hetki ainakin keskustella sopimuksen uudistamisesta. Hän ei kertonut, millaisista uudistuksista olisi kyse.

Uutissuomalainen kysyi sunnuntaina Suomen tulevalta EU-komissaarilta, kansanedustaja Jutta Urpilaiselta (sd.), mitä mieltä hän on Lissabonin sopimuksen uudistamistarpeesta. Hänen avustajansa ilmoitti, ettei Urpilainen kommentoi Weberin avausta.

Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta ei usko, että EU:ssa olisi valmiutta ryhtyä perussopimusten muuttamiseen. Hän on perehtynyt EU-asioihin. Raunio muistuttaa, että pienikin muutos perussopimuksiin vaatii kaikkien jäsenvaltioiden hyväksynnän.

– En ole kuullut mitään sellaista, että Euroopan Unionissa olisi laajempaa halua lähteä avaamaan sopimuksia. Siinä on juuri se ongelma, että se on hirveän raskas prosessi ja todennäköisesti veisi paljon aikaa, Raunio sanoo.

Raunio toteaa, että EU:lla on nyt paljon tekemistä muun muassa ilmastonmuutokseen ja Britannian EU-eroon liittyvissä kysymyksissä.

– Tässä tilanteessa uskoisin, että enemmänkin kallistutaan sille kannalle, että EU vain keskittyisi omien toimivaltuuksiensa puitteissa toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, Raunio sanoo.

Lissabonin sopimuksessa määritellään muun muassa EU:n toimivaltaa sekä sen eri toimielinten tehtäviä. Sopimuksessa on myös määrätty, millaista menettelyä jäsenvaltion on noudatettava, jos se haluaa erota Euroopan Unionista.

Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi