Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SYL:in uudeksi puheenjohtajaksi Lahdessa valittu Tapio Hautamäki puolustaa korkeakoulutuksen maksuttomuutta ja haluaa tukea opiskelijoiden mielenterveyttä

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL järjesti vuosittaisen liittokokouksensa tänä vuonna Lahdessa.

Peräseinäjoelta kotoisin oleva Tapio Hautamäki on Suomen ylioppilaskuntien liiton ensi vuoden puheenjohtaja. Hänet valittiin tehtävään perjantaina SYL:in liittokokouksessa Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL valitsi perjantaina uudeksi puheenjohtajakseen Tapio Hautamäen, 26. SYL:n liittokokouksessa Lahdessa tehtävään äänestetty Hautamäki toimii tänä vuonna Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.

Hautamäen mukaan liiton on hänen puheenjohtajakaudella puolustettava korkeakoulutuksen maksuttomuutta, jota horjuttavat esimerkiksi EU:n ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille asetetut lukukausimaksut. SYL:in kanta on, että korkeakoulujen ei pitäisi periä lukukausimaksuja keneltäkään.

Toivomme, että opiskelijat nähtäisiin pienituloisina ihmisinä siinä missä muutkin. SYL:in puheenjohtaja Tapio Hautamäki

– On myös uhkia siitä, että avoimen yliopiston koulutus kehittyy maksullisen tutkintokoulutuksen suuntaan, Hautamäki sanoo.

SYL on tuonut ilmi huolensa siitä, että avoimesta yliopistosta muodostuisi maksullinen väylä yliopistojen valintajärjestelmän kiertämiseen. Jos avoimet yliopistot saisivat jatkossa tutkinnonanto-oikeuden, Suomessa olisi maksullista yliopistokoulutusta.

Hautamäki nostaa ensi vuoden tärkeäksi teemaksi myös kestävän kehityksen.

– Ilmastohuoli näkyy opiskelijaliikkeessä voimakkaana. Ensi vuonna lähdemme miettimään, miten voisimme näkyä keskustelussa aiempaa enemmän. Viesti on se, että huoli on kova ja kaipaamme ilmastotoimiin lisää kunnianhimoa.

"Terapiatakuu on tärkeä hanke"

Tuore puheenjohtaja on hyvillään siitä, että korkeakouluopiskelijoiden jaksaminen nousi tänä vuonna julkiseksi puheenaiheeksi. Liitto kyseli kesäisessä kannanotossaan, miksi opiskelijoilla ei ole ainoana väestöryhmänä oikeutta lomailuun ja loma-ajan toimeentuloon.

– Jossain vaiheessa keskustelu saatiin käännettyä laajemminkin opiskelijoiden mielenterveyteen ja sen haasteisiin. Nyt keskustelu on jo vähän kuihtunut. Mielenterveysasioihin liittyy ylipäätään paljon stigmaa. Niistä ei vieläkään puhuta tarpeeksi, vaikka ne ovat valtavan yleisiä, Hautamäki sanoo.

Tapio Hautamäen mukaan ilmastohuoli näkyy opikelijaliikkeessä voimakkaana. Kuva: Mirja Hussain

Hänen mukaansa liitto haluaa olla vahvasti mukana sosiaali- ja terveysministeriön mielenterveysstrategian työstämisessä. Strategian tarkoituksena on parantaa mielenterveyspolitiikkaa vuosina 2020–2030.

– Terapiatakuu, joka takaisi kuntoutuspsykoterapian kaikille sitä tarvitseville, on esimerkiksi tärkeä ensi vuonna näkyvä hanke.

Hallitusohjelma jätti hampaankoloon

Hautamäen mukaan uusi hallitusohjelma jätti opiskelijoiden asemaan parantamisen varaa. Positiivisena signaalina hän pitää sitä, että koulutusleikkauksia ei ole luvassa.

– Ehkä suurin parannus oli se, että uudessa hallitusohjelmassa puhutaan opiskelijoista hieman eri sävyyn kuin aiemmin. Konkreettiset teot aiheuttivat kuitenkin pettymyksen. Ennen vaaleja kaikki nykyiset hallituspuolueet lupasivat tasokorotuksia opintorahaan. Se ei toteutunut, Hautamäki toteaa.

Lue myös: Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"
 

SYL ottaa kantaa sen puolesta, että opiskelijat otettaisiin mukaan sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen, jonka on määrä käynnistyä Suomessa tällä vaalikaudella. Liitto kokee ongelmalliseksi sen, että moni opiskelija joutuu ottamaan velkaa välttämättömiä elinkustannuksia varten.

– Toivomme, että opiskelijat nähtäisiin pienituloisina ihmisinä siinä missä muutkin, sanoo Hautamäki.

Liittokokous järjestettiin FellmanniCampuksella 15.–16. marraskuuta.

Järjestö

SYL

Suomen ylioppilaskuntien liitto ry on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 132 000 opiskelijaa Suomessa.

SYL:n jäseniä ovat Suomen kaikkien yliopistojen ylioppilaskunnat, joita on yhteensä 14.

SYL perustettiin vuonna 1921.

Järjestö toimii opiskelijoiden edunvalvojana sekä Suomessa että EU:ssa.

Lahdessa perjantaina ja lauantaina järjestetyssä liittokokouksessa valittiin uuden puheenjohtajan lisäksi kuusi hallituksen jäsentä sekä linjattiin liiton ensi vuoden toiminnasta ja taloudesta.

Liittokokousedustajia osallistui kokoukseen 139.

Vuosittainen liittokokous on SYL:n ylin päättävä elin.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi