Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uudet hiilinielulaskelmat hämmentävät – osa kansanedustajista näkee Luken uskottavuuden kärsineen

Kansanedustajat ovat erimielisiä Luken uusista laskelmista. Kuva: Aada Hotti

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Emma Karia Luonnonvarakeskuksen uudet laskelmat hiilinielujen puolittumisesta eivät yllättäneet. Hän muistuttaa, että monet tutkijat ovat puhuneet jo pitkään siitä, että hakkuiden kasvattaminen tulee vaikuttamaan hiilinieluihin negatiivisesti.

–  Jos hakkuut jatkuvasti kasvavat, ne tulevat vaikuttamaan hiilinieluihin, Kari sanoo.

Karin mukaan ilmastopolitiikassa metsien osuus on täysin keskeinen ja hallitus on sitoutunut hiilinielujen kasvattamisen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Hakkuita ei voida kasvattaa siten, mitä joissakin suunnitelmissa on ollut, jos Ylen kertomat tiedot osoittautuvat oikeiksi.

Ylen tietojen mukaan laskelma Suomen hiilinieluista on muuttunut olennaisesti vielä keväällä arvioidusta. Luke on päivittänyt aiempia laskelmiaan, ja alustavat tiedot julkaistaan perjantaina.

Karin mukaan ensimmäiseksi pitää saada oma pesä kuntoon eli Metsähallituksen pitää hoitaa metsiään niin, että hiilinielut kasvavat. Karin mukaan Metsähallituksen hakkuiden väheneminen ei vaaranna Pohjois-Suomen sahojen toimintaedellytyksiä.

– Ne tulevat pärjäämään. Kyse on enemmän uusista ja massiivisista sellutehdashankkeista. Ne kaikki eivät voi toteutua, Kari sanoo.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) ihmettelee Luken uusia laskelmia, sillä perusmotit eivät ole metsistä hävinneet minnekään. Hän pitää uusia lukuja tarkoitushakuisina.

– Numeroilla veivaaminen on mennyt käsittämättömälle tasolle, kun tiedämme yli sadan vuoden ajalta tarkalleen metsien kasvun, kunnon ja hakkuumäärät, Hoskonen sanoo.

Hoskonen pitää vaarallisena, että nyt ollaan antamassa sellainen signaali metsäteollisuudelle, ettei Suomen tänne kannata jäädä ja investoida.

Myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet ihmettelevät Luken laskelmia ja asettavat Luken uskottavuuden kyseenalaiseksi.

– Kun luvut heittävät puolella näin lyhyellä aikajänteellä, kansanedustajan on pysähdyttävä pohtimaan, mikä tässä on, Markku Eestilä (kok.) kertoo.

Eestilä kehottaa miettimään asiaa käytännön läheisesti ja muistuttaa, että metsät kasvavat vuodessa 107 miljoonaa kuutiota ja hakkuut ovat alle 80 miljoonaa kuutiota.

– Mikä tässä on ongelma, kun metsät kasvavat enemmän kuin hakataan, Eestilä sanoo ja kehottaa jatkamaan nykyistä metsäpolitiikkaa, jotta päästään 150 miljoonan kuution vuotuiseen kasvuun.

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) pitää Luken uutta lukua surullisena.

– Jos käppi (ero) osoittautuu aidosti näin suuresti, kyllä meillä on siinä ihmettelemistä, miten selviämme omista velvoitteistamme, joihin olemme sitoutuneet, Myllykoski sanoo ja jatkaa.

– Ei tästä kukaan voi riemuita, ei oppositio eikä ainakaan hallitus. Kansallisen ilmastopolitiikan kannalta tämä on iso ongelma ja aiheuttaa paljon päänvaivaa.

SDP:n Raimo Piirainen toivoo, että Luken luvut osoittautuvat virheellisiksi. Hän huomauttaa, että Luken luvut ovat muuttuneet liian moneen kertaan.

Hän muistuttaa, että kaikki suunnittelupöydällä olevat sellutehdashankkeet eivät ole kestävän metsätalouden ja hiilinielujen kannalta toteutettavissa. Jos Luken luvut pitävät paikkansa, tilanne hankaloituu entisestään.

Myös Kari kritisoi Lukea. Hän pitää tärkeänä, että poliitikot voivat luottaa tutkittuun tietoon. Hän pitää hyvänä, että Luke on nyt korjannut aiempia lukujaan.

– Oleellista on se, jos virheitä on tehty, ne myönnetään ja korjataan.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ei suostunut torstaina kommentoimaan uutista Luken ja VTT:n luvuista ja skenaarioista.

Perjantaina saadaan myös ensimmäisiä arvioita, mitä päästöjen vähentäminen voisi maksaa kansantaloudelle. Perjantaina julkaistaan hallituksen tilaamat skenaariot, joissa tutkimuslaitokset ovat VTT:n johdolla arvioineet mahdollisia tapoja saavuttaa hiilineutraalius.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi