Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nuohous maksaa nyt enemmän kuin ennen, alan avaaminen kilpailulle ei laskenutkaan hintoja

Tuoreiden kyselyiden mukaan jopa neljännes kuluttajista on joutunut maksamaan nuohouksesta edellisvuotta enemmän.

Nuohousala on yrittäjä Mika Hiltusen mukaan muuttunut epävarmemmaksi, ja ajomatkat ovat pidentyneet. Arto Kukkonen (kuvassa) työskentelee Hiltusen nuohousfirmassa Liperissä. Kuva: Mikko Makkonen

Lakimuutos avasi nuohousalan kilpailulle, minkä oletettiin laskevan hintoja. Hinnat ovat kuitenkin päinvastoin nousseet.

Tähän viittaavat Omakotiliiton ja Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemät, vielä julkaisemattomat kyselyt.

Omakotiliiton kyselyssä 28 prosenttia vastaajista ilmoittaa nuohouksen hinnan kallistuneen edellisvuoteen verrattuna hieman tai selvästi. Kiinteistöliiton kyselyssä samoin arvioi 23 prosenttia vastaajista.

– Alustavien tulosten mukaan muutos ei ole kovin suuri, mutta keskihinta on varmaan hieman noussut, arvioi Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Molemmissa kyselyissä vain muutama prosentti vastaajista arvioi nuohouksen hinnan alentuneen edellisvuodesta.

Nuohooja Arto Kukkonen työskentelee Liperissä Pohjois-Karjalassa. Kuva: Mikko Makkonen

Hintavertailun vaikeus nousee esille molemmissa kyselyissä. Omakotiliiton kyselyssä 44 ja Kiinteistöliiton kyselyssä 26 prosenttia vastaajista ilmoitti, että hintatieto ei ollut saatavissa nuohousta tilatessa.

– Tämä on hieman huolestuttava tieto. Hinnoittelun perusteet eivät ilmeisestikään ole riittävän selkeästi esillä, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Molempien liittojen kyselyjen tulokset ovat alustavia ja vielä julkaisemattomia. Omakotiliiton kyselyssä nuohoukseen liittyviin kysymyksiin on tähän mennessä vastannut noin 1 400 liiton jäsentä ja Kiinteistöliiton kyselyssä yli 2 000.

Kyselyjen vastausaika on osin vielä kesken. Sisäministeriön asettama nuohousuudistuksen seurantaryhmä tulee käyttämään kyselyjen tuloksia yhtenä aineistonaan uudistuksen vaikutusten arvioinnissa.

Valtaosa vastaajista katsoo nuohoojan saatavuuden pysyneen samana kuin ennenkin. Molempiin kyselyihin vastanneista yli puolet on käyttänyt entistä tuttua nuohoojaa.

Kuva: Mikko Makkonen

Kyselyjen alustavat tulokset ovat tällä hetkellä paras käytettävissä oleva tieto nuohousuudistuksen vaikutuksista.

– Yleiskäsitys on, että muutos on edennyt yllättävän rauhallisesti, sanoo sisäministeriön asettaman seurantaryhmän puheenjohtaja, yli-insinööri Jaana Rajakko.

Rajakko pitää kyselyitä yhtenä tärkeänä seurantamenettelynä. Lisäksi seurantaryhmä kerää yhteen muiden viranomaisten tuottamia tietoja.

– Esimerkiksi tulipalotilastot ovat hyvin hidas indikaattori. Menee pitkään ennen kuin voidaan sanoa, onko uudistus vaikuttanut esimerkiksi nokipalojen määrään.

Kuva: Mikko Makkonen

Piirinuohousjärjestelmän aikana nuohousyritysten piti ilmoittaa nuohousmäärät pelastuslaitokselle. Nyt ilmoitusvelvollisuutta ei enää ole. Pelastuslaitos kuitenkin valvoo muun muassa palotarkastuksin, että kiinteistön omistajat noudattavat nuohousvelvoitettaan.

– Toistaiseksi meillä ei siis ole tietoa uudistuksen vaikutuksesta. Kun nuohousvälit ovat joka tapauksessa pitkiä, seuraukset näkyvät viipeellä, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen palopäällikkö Anja Aatsinki.

Hänen mielestään tällä hetkellä on tärkeintä muistuttaa tulisijojen omistajia siitä, että nuohouksesta huolehtiminen kuuluu heidän velvollisuuksiinsa.

Nuohous

Lisää kilpailua

Nuohousta koskeva laki muuttui tämän vuoden alusta.

Viimeiset piirinuohoojasopimukset päättyivät kesäkuun lopussa.

Uudistuksen tarkoitus oli avata ala kilpailulle.

Vastuu nuohouksesta on asunnon omistajalla tai haltijalla, kuten ennenkin.

Käytännössä uudistus tarkoittaa, että asukkaan on muistettava tilata nuohooja, sillä piirinuohooja ei enää tule automaattisesti.

Järjestelmän purkamisen jälkeen nuohoojat eivät myöskään ilmoita nuohousmääriä pelastuslaitokselle.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi