Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Palvelusta voi jatkossa tarkistaa liikenneturvallisuuden kannalta tarpeellisia asioita.

Ajokorttitietopalvelusta nousi kohu, kun selvisi, että palvelun kautta oli mahdollista saada selville myös henkilötietoja. Kuva: Anton Soinne

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan uudelleen pitkän tauon jälkeen ”näinä päivinä”, kertoo Traficomin turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo.

Kyseinen julkiset kuljettajatiedot -palvelu synnytti kohun viime joulukuussa, kun julkisuudessa alkoi levitä tieto, että palvelusta oli mahdollista saada selville myös henkilötietoja. Aluksi silloinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi otti pois käytöstä kaikki sähköiset asiointipalvelunsa.

Tämän vuoden alusta Trafi, Viestintävirasto ja Liikenneviraston tietyt toiminnot muodostivat Traficomin.

Ajokorttitietopalvelu on uudistettu. Jo alkuvuodesta ilmeni, että sitä ei palauteta käyttöön silloisessa muodossaan.

Traficomin mukaan palvelusta saa jatkossa vain ne tiedot, jotka on katsottu tarpeellisiksi liikenneturvallisuuden kannalta: ajo-oikeuden voimassaolo, ajokorttiluokka sekä voimassa olevat ammattipätevyystiedot. Tietoja voi hakea tarkan etunimen, sukunimen ja syntymäajan perusteella. Palvelu on ilmainen, ja sen käyttö vaatii tunnistautumista.

Viraston mukaan lähtökohtana uudistustyössä ovat olleet tietosuoja, tietoturva ja yksityisyydensuoja.

Kohupalvelun avaaminen on viivästynyt. Toukokuussa tiedotusvälineissä uutisoitiin, että palvelu on tarkoitus saada auki kesäkuussa.

Ylitalo kertoi jo kesällä Uutissuomalaiselle, että tietosisältöjen muuttaminen on kestänyt, koska samaan aikaan kehitetään uuden viraston (Traficomin) tietojärjestelmiä sekä muita palveluita.

Ongelmien noustua julkisuuteen kaikki Trafin sähköiset asiointipalvelut pidettiin kiinni vajaan viikon verran. Vahvaan tunnistautumiseen palvelut avattiin pian uudelleen, mutta kuusi palvelua jäi kiinni pidemmäksi aikaa.

Näistä ensimmäisinä auki saatiin autokauppaa tukevat liikennelupa- ja ilmoitustietojen kyselypalvelu ja ajoneuvot ja veronmaksu -palvelu, ensiksi mainittu toukokuun lopussa ja jälkimmäinen kesäkuun lopussa. Julkiset kuljettajatiedot -palvelu avataan siis lähipäivinä.

– Seuraavina avausvuorossa ovat vesikulkuneuvot- ja ilma-alustiedot-palvelut. Merenkulun pätevyydet -palvelu avataan viimeisenä, Ylitalo kertoo.

Kaikkiaan Traficomilla on yli 300 sähköistä asiointipalvelua.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi vuoden alussa Traficomin pääjohtajana aloittanutta Kirsi Karlamaata selvittämään viraston sähköisten palveluiden suunnitteluun, tuotantoon ja ylläpitoon liittyvät käytännöt.

Virasto antoi ministeriölle toisen väliraporttinsa syyskuun lopussa. Siinä kerrotaan muun muassa toimenpiteistä tietosuojan ja tietoturvan varmistamiseksi.

Loppuraporttia odotetaan viimeistään 16. joulukuuta.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi