Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Villasukat ja neulominen ovat nyt pinnalla – neulomisen on tutkittu vähentävän stressiä, kipuja ja masennusta

Villasukkiin liittyy usein hyvää tekevä ajatus. Asusteena nosteessa ovat erityisesti yli polven ulottuvat sukat.

Villasukat saavat nyt näkyä. Etenkin pitkät, polven yli ulottuvat sukat ovat trendikkäät. Kuva: ESS

Suomessa neulotaan todennäköisesti eniten maailmassa asukasta kohden laskettuna. Juuri nyt on se aika vuodesta, kun kutimet kilkkavat kaikkein kiivaimmin.

Suomalaiset neulovat kaikenlaista, mutta eityisesti villasukilla tuntuu olevan kokoaan suurempi merkitys. Niitä neulotaan hyväntekeväisyyteen ja lahjoiksi vastasyntyneille – aina, kun halutaan välittää jokin hyvä ajatus.

– Minulle villasukka merkitsee lämpöä ja kotia, se on rakkaudentunnustus ja mitä parhain tapa huomioida sekä välittää. Villasukka on lohduntuoja, muisto, tarinankertoja, lämmönluoja ja mitä luultavimmin yksi odotetuimmista pehmeistä joululahjapaketeista, Marjut Ruusuvaara, 47, kuvailee.

Hänelle villasukat ovat olleet kaikkea tätä.

Ruusuvaara sanoo olleensa ”entinen tumpelo ja käsityöopettajan painajainen”, kunnes nelikymppisenä löysi piilevät kykynsä ja tempautui neulomisen pauloihin.

Sittemmin hän luopui markkinointialan työstään ja siirtyi myyjäksi Stockmannille voidakseen keskittyä neulomiseen. Hänen Facebook-sivullaan Käsityöterapiaa by Tättähäärä on yli 13 000 tykkääjää.

– Kun opettelin pienen pakon edessä villasukkien neulomisen yhdeksän vuotta sitten, oli syynä musertava elämäntilanne, joka vaati välillä taukoa suremiselle. Varsinkaan silloin alussa en voinut miettiä neuloessani mitään muuta kuin seuraavaa silmukkaa, joten se toimi loistavana terapiana, mielen rauhoittajana ja onnistumisten hetkellä tervetulleena ilontuojana.

Neulomisen myönteisiä terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti. Neulomista on verrattu mindfulnessiin ja joogaan. Neulomisen ja virkkaamisen on todettu vähentävän stressiä, kipuja ja masennustakin.

Neulominen voi auttaa keskittymään ja sillä voi tauottaa kiireistä päivää. Sen on todettu myös edistävän oppimista, lisäävän keskittymiskykyä, parantavan muistia ja kehittävän motorisia taitoja.

Esimerkiksi Englannissa on saatu hyviä tuloksia paniikkihäiriöistä kärsivien ja kroonisten kipupotilaiden hoidossa. Neuloessa stressihormoni kortisolin määrä laskee ja mielihyvähormonien dopamiinin ja serotoniinin määrä kasvaa.

Villasukka asusteena on trendikäs

Paitsi neulominen toimintana, myös villasukka asusteena on nosteessa. Enää aikoihin villasukka ei ole ollut vain käytännöllinen saapassukka, vaan asuste, joka saa näkyä. Erilaisia malleja on loputtomasti ja erityisesti sosiaalisen median myötä jokin niistä saattaa nousta äkkiä hitiksi. Jonkin aikaa sitten näin kävi hyvin pitkävartiselle, yli polven yltävälle villasukkamallille.

– Parhaillaan neulotaan villinä jämälangoista muun muassa räsymattosukkia. Niiden tekeminen on hauskaa ja nopeaa, myös Novitalle malleja suunnitteleva Marjut Ruusuvaara kertoo havainnoistaan.

Väreissä näkyvät nyt erityisesti syksyiset murretut sävyt sekä turvalliset harmaa, musta ja valkoinen.

– Ja ehkä kaikista trendikkäintä tällä hetkellä on neulova mies, Ruusuvaara huomauttaa.

Neulomisharrastuksestaan ovat julkisuudessa kertoneet muun muassa Yölintu-yhtyeen laulaja Simo Silmu sekä näyttelijä Antti Holma.

Kouvolan Korialla sijaitsevasta lankavalmistaja Novitan kehräämöstä lähtee vuosittain pelkästään kotimaan markkinoille lähes kymmenen miljoonaa lankakerää. Siitä määrästä saisi kahdet villasukat jokaiselle suomalaiselle.

– Tänäkin vuonna neulelangan myynti on mukavassa kasvussa, Novitan kaupallinen johtaja Marita Halonen kertoo.

Neulominen on trendikästä, mutta sillä on myös vahvat perinteet.

– Suomessa on hienoa se, että edelleen me saamme oppia neulonnan perusteita koulussa. Monessa muussa maassa näin ei ole. Suomalaisessa kulttuurissa on pitkä kädentaitojen perinne ja arvostus, Halonen sanoo.

Yhä nuoremmat ovat innostuneet neulomisesta

Yhä uudet sukupolvet löytävät neulomisen ilon. Vielä viisi vuotta sitten Novitan pääkohderyhmä olivat yli 50-vuotiaat, mutta nyt suurin kuluttajaryhmä ovat 25–35-vuotiaat. Nuoret etsivät yhä useammin oppia esimerkiksi Youtube-videoilta.

Lankavalikoima on myös nykyään todella laaja. Tarjolla on esimerkiksi valmiiksi kuvioita muodostavia neulelankoja.

– Vain mielikuvitus on rajana. Yksi pitää klassisen kauniista vaaleista palmikkosukista, toinen taas räiskyvän iloisista, monivärisistä sukista, Marita Halonen toteaa.

Hän kertoo, että langoissakin tuotevalikoimaa suunnitellaan lähes vuoden syklillä. Väritrendejä seurataan tarkasti ja kansainvälisesti.

Marjut Ruusuvaara kertoo, ettei osaa lukea ohjeita vaan kehittelee omin avuin kuviot ja keinot niiden toteuttamiseksi. Hän neuloo vuodessa 40–90 villasukkaparia sekä lisäksi paljon muita neulomuksia. Tänä syksynä hän on ahkeroinut esimerkiksi itse suunnittelemiaan Hygge-myssyjä.

Mikä neulomisessa koukuttaa niin kovasti?

– Vaikka neulon päivittäin, hämmästyn välillä, kuinka ehtymätön ideapankkini on ja miten on mahdollista, etten ole vieläkään kyllästynyt. Joten sanoisin, että lumo piilee mahdottomaksi luulemieni ideoiden mahdolliseksi tekemisessä ja omien kykyjen ylittämisessä, Ruusuvaara sanoo.

Heli Pottonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi