Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Miten käy presidenttiparin Lennu-terrierin rodulle? Uusi eläinsuojelulaki tiukentaa koirien jalostamista

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion lemmikki on bostoninterrieri Lennu. Lennu on kahdeksanvuotias. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Esitys uudeksi eläinsuojelulaiksi tiukentaisi koirien jalostamista. Lakiesitys on tulossa eduskunnan hyväksyttäväksi keväällä 2021.

Esityksessä kiellettäisiin jalostusyhdistelmät, jotka todennäköisesti periyttäisivät jälkeläisilleen merkittäviä sairauksia tai muita ominaisuuksia, jotka haittaisivat koiran hyvinvointia.

– Uusi laki ja varsinkin asetus tarkentaisivat huomattavasti jalostuksen säädöksiä. Nykylaki on sen verran tulkinnanvarainen, että sen valvonta on ollut vaikeaa, erityisasiantuntija Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Sekarotuisten koirien takia lakiin ei tule pykälää, jolla kiellettäisiin kokonaan tietyn koirarodun jalostaminen.

– Sen sijaan tiettyyn ominaisuuteen perustuvia, koirakohtaisia jalostuskieltoja uuden lain nojalla voitaisiin antaa. Jalostuskielto voisi koskea esimerkiksi koiria, joilla on todettu periytyvä ja kärsimystä aiheuttava kehityshäiriö.

Näin lakiesityksessä todetaan: "Jalostuksella tulee pyrkiä elinvoimaisten, toimintakykyisten ja terveiden eläinten tuottamiseen. Eläintä ei saa käyttää jalostukseen jos jalostusyhdistelmä aiheuttaa todennäköisesti jälkeläiselle sellaisia sairauksia tai muita ominaisuuksia, joista aiheutuu merkittävää haittaa tämän hyvinvoinnille, eläin ei perinnöllisen ominaisuuden tai sairauden vuoksi kykene lisääntymään luonnollisella tavalla tai lisääntymisestä aiheutuu todennäköisesti merkittävää haittaa eläimen hyvinvoinnille."

Virheellinen geeni

Eläinlääkäriliitto katsoo, että eläinsuojelulain vastaiseksi olisi katsottava kehityshäiriögeeniä kantavien, puhdasrotuisten englannin- ja ranskanbulldoggien sekä bostoninterriereiden lisäännyttäminen keskenään.

Liitto perustelee kantaansa yhdysvaltalaistutkimuksella. Sen mukaan englanninbulldoggien, ranskanbulldoggien ja bostoninterriereiden tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat virheellisestä geenistä, joka todettiin kaikilla tutkituilla englannin- ja ranskanbulldogeilla ja 94 prosentilla bostoninterriereistä.

Geenin virheellinen muoto aiheuttaa koirille oireyhtymän, joka ihmisilläkin tuottaa selkärangan ja kasvojen epämuodostumia.

Koirilla oireyhtymä näkyy korkkiruuvimaisena häntänä, selkärangan epämuodostumina ja lyttykuonoisena olemuksena.

Käytännön ongelmana ovat hengitysvaikeudet, silmien, ihon, hampaiden, tukirangan ja suoliston sairaudet sekä synnytysvaikeudet.

Vaikka uusi eläinsuojelulakiehdotus tarkentaa koiranjalostuksen säädöstöä, ei uudistus mahdollistaisi ennakkovalvontaa. Jälkivalvonta kuitenkin helpottuisi.

– Tavoitteena on päästä puuttumaan nykyistä paremmin koiranjalostukseen, jossa tuotetaan pentueita sellaisista koirista, joiden jälkeläiset mitä ilmeisimmin kärsivät merkittävistä sairauksista.

Lennu joutui myrskyn silmään

Suomen kuuluisin bostoninterrieri on Lennu, tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion lemmikki.

Lennu joutui epäsuorasti myrskynsilmään hiljattain, kun Haukion teuraseläimiä puolustaneesta puheesta suivaantunut maidontuottaja Johanna Niskanen vastasi "maan äidille" Facebookissa:

"Kyllä me allekirjoittaneet maaseudun ihmiset myös ihmettelemme, miten on mahdollista, että eläinten ystävän sädekehää kiillotetaan puhumalla kotieläintuotannon lopettamisen puolesta, mutta sitten toisaalta jätetään lähes huomiotta epäeettinen lemmikkien pito. Muun muassa eri koirarotujen jalostus aiheuttaa ongelmia, joista toivoisimme entistä enemmän keskustelua", Niskanen kirjoitti viitaten brakykefaalisiin koirarotuihin, joihin Lennukin kuuluu.

Näillä roduilla on esimerkiksi lyhyen kuonon vuoksi hengitysteiden epämuodostumia.

Lue myös: Kompostikoira, paistinlastajärsijä ja kengännauhavaras - kysyimme Lahden pentunäyttelyssä, mitä ilkikurista nuoret lemmikit ovat tehneet, kuvagalleria!
Rai Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi