Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nuohouslaki hävitti piirinuohoojat – asukkaiden vastuu nuohoamisesta ei hävinnyt

Vaikutuksia paloturvallisuuteen arvioidaan parin vuoden päästä.

Nuohoukseen kuuluu myös tulisijan puhdistaminen sisältä asunnosta. Kuva: Marko Kauko

Uusi nuohouslaki on ollut voimassa vuoden alusta, ja kesäkuussa päättyneen siirtymäajan jälkeen viimeisetkin piirinuohoussopimukset lakkasivat, niin myös Päijät-Hämeessä. Olennainen muutos entiseen on se, että kiinteistönomistajat voivat vapaasti valita nuohoojansa, kun aiemmin pelastuslaitos osoitti nuohoojat eri alueille.

Kun nuohouksen kattavuutta on selvitetty, piirinuohousalueilla nuohousaste on ollut 80 prosentin luokkaa ja alueilla, missä omistajat ovat jo ennenkin sopineet nuohouksesta itse, noin 60 prosentin luokkaa.

Yli-insinööri Jaana Rajakko sisäministeriön pelastusosastolta arvelee, että lakimuutoksessa on riskinsä mutta myös mahdollisuutensa.

– Riski on, että nuohousaste laskee, kun pelastuslaitoksen kilpailuttamat piirinuohoojat eivät ole yhteydessä alueensa kiinteistöihin, mutta toisaalta nuohoojien täytyy nyt markkinoida itseään aktiivisemmin, Rajakko sanoi.

Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vuosittain, vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Koska nuohouksen sykli on pitkä, eduskunta on edellyttänyt selontekoa lakimuutoksen vaikutuksista vuoden 2021 loppuun mennessä. Ainakaan siirtymäaikana vuoden alkupuoliskolla nuohouspalvelujen tarjonta ja saatavuus ei muuttunut merkittävästi.

– Näin lyhyellä ajalla on mahdoton arvioida vielä vaikutuksia paloturvallisuuteen. Tarvitaan se 2–3 vuotta ennen kuin voidaan vetää johtopäätöksiä, Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare sanoo.

Vaikka kiinteistönomistajilla on nyt mahdollisuus valita itse nuohoojansa, Murtokareen mukaan pääsääntöisesti entiset nuohoojat ovat jatkaneet vanhoilla alueillaan.

– Nuohoojien saatavuus on pääsääntöisesti säilynyt entisellä tasolla, vaikka alueellista vaihtelua on. Lakimuutoksen mahdollista vaikutusta hintatason muutokseen ei sitäkään näin varhaisessa vaiheessa pysty arvioimaan, Murtokare sanoo.

Nuohooja Arto Autioniemellä riittää töitä lämmityskauden alettua. Kuva: Marko Kauko

Nuohouksen laiminlyönti voi tulla kalliiksi. Kun hormia ei nuohota, veto huononee, hormi pikeentyy ja voi tulla nokipaloja. Muurattu hormi voi haljeta ja palo levitä halkeamista rakennukseen.

Nuohouksen laiminlyönnillä voi pahimmillaan olla suuriakin taloudellisia vaikutuksia.

– Jos esimerkiksi tulipalo syttyy nimenomaan nuohoamattoman hormin takia, vakuutuskorvausta voidaan pienentää tai jopa evätä kokonaan. Syy ja seuraus -suhde on kuitenkin oltava. Jos tulipalo syttyy muusta syystä, ei nuohoamatonkaan hormi voi vaikuttaa korvauksiin, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan keskusliitosta kertoo.

– Korvauksia olennaisempaa on nuohouksen merkitys omaan turvallisuuteen, Mero korostaa.

Mero ei usko, että lakimuutos juuri näkyy vakuutusalalla.

Lue myös: Ei huolta, taajama-alueiden asukkaat: puukiukaita ja takkoja ei aiota kieltää - lisääntynyt puunpoltto vaatii kuitenkin uusia keinoja pienhiukkasten torjuntaan
 
Nuohouslaki

Vastuu edelleen asukkailla

Nuohouspalvelut vapautuivat kilpailulle vuoden 2019 alussa jo osassa maata.

Siirtymäkauden päätyttyä 30.6. loputkin alueelliset piirinuohoussopimukset raukesivat ja piirinuohousjärjestelmä päättyi koko maassa.

Koko maassa siirryttiin nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan.

Nuohouspalveluja saa tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.

Rakennuksen omistajan ja haltijan velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta säilyi entisenä, samoin nuohouksen määrävälit.

Uudistus liittyi Sipilän hallituksen tavoitteisiin karsia kuntien tehtäviä, purkaa normeja ja lisätä kilpailua.

Eeva Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi