Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

USU-gallup: Jussi Halla-aho onnistunut suomalaisten mielestä parhaiten puheenjohtajana – "Pyrin puhumaan mahdollisimman selkeästi asioista"

Vasemmistoliiton Li Andersson nousi kakkoseksi. Keskustan ja vihreiden puoluesihteerit eivät ole huolissaan puolueidensa puheenjohtajien luvuista.

Kuva: Mikko Pitkänen

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on onnistunut parhaiten puheenjohtajan tehtävässään, arvioivat suomalaiset Uutissuomalaisen USU-gallupissa. Halla-aho keräsi lähes neljäsosan äänistä, 24 prosenttia.

Toiseksi parhaaksi arvioitiin vasemmistoliiton Li Andersson, joka sai 16 prosenttia äänistä.

– Yllättävintä tässä on, että vain Halla-aho ja Andersson pääsevät yli 10 prosentin. Kaikki muut puheenjohtajat jäävät todella kauas taakse, sanoo erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Kuva: Mikko Pitkänen

Miesten mielestä Halla-aho on onnistunut tehtävässään parhaiten, hän keräsi miesten äänistä 35 prosenttia. Naisten suosikki on Andersson 19 prosentilla.

Halla-ahon ja Anderssonin jälkeen onnistuneimpina pidetään kokoomuksen Petteri Orpoa (8 prosenttia) ja SDP:n Antti Rinnettä (6 prosenttia). Lähes kolmasosa kyselyyn vastanneista ei osannut kertoa kantaansa asiaan.

Kuva: Mikko Pitkänen

Jussi Halla-aho sanoo pyrkivänsä puheenjohtajana edistämään puolueen menestystä.

– Pyrin puhumaan mahdollisimman selkeästi asioista ja avaamaan ihmisille, miksi meillä on sellaisia linjauksia kuin meillä on.

Uutissuomalainen kysyi puheenjohtajien onnistumisesta myös viime keväänä. Tuolloin Halla-aho jäi niukasti (14 prosenttia äänistä) onnistuneimmaksi arvioidun vihreiden Pekka Haaviston (15 prosenttia) taakse.

Perussuomalaiset on noussut gallupeissa muutenkin. Halla-aho arvioi syyksi sen, että puolue on ollut johdonmukainen ja ottanut selkeitä kantoja ajankohtaisiin kysymyksiin. Hän mainitsee esimerkkeinä ilmastokysymykset, maahanmuuton ja tavallisen ihmisen aseman suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Nämä ovat uuden ajan vastakkainasetteluja, joihin nykypuolueista perussuomalaiset ja vihreät ovat pystyneet asemoitumaan selkeästi. Kaikilla muilla puolueilla on pallo hiukan hukassa ja se näkyy niiden kannatuksessakin, Halla-aho sanoo.

Viime huhtikuussa julkaistun USU-gallupin aikaan eduskuntavaalikampanjointi kävi kuumana. Puheenjohtajistossa on kevään jälkeen tapahtunut muutoksia, sillä keskustan Juha Sipilä on vaihtunut Katri Kulmuniin ja vihreiden Pekka Haavisto Maria Ohisaloon.

Kummallakaan tuoreella puheenjohtajalla ei ole helppoa, jos heidän onnistumistaan vertaa edeltäjiin. Sipilä sai kevään gallupissa suomalaisista vain kuusi prosenttia taakseen, mutta 65 prosenttia keskustan äänestäjistä piti häntä onnistuneimpana. Haavisto oli kyselyn ykkönen 15 prosentilla, vihreistä hänen koki suoriutuneen parhaimmin 53 prosenttia.

Kuva: Mikko Pitkänen

Karimäki huomauttaa, että Sipilän ja Haaviston tunnettuus on eri luokkaa kuin heidän seuraajiensa.

– Haaviston taustalla on muun muassa kaksi presidentinvaalikampanjaa, Sipilä oli pääministeri.

Vihreät on ainoa puolue, jonka äänestäjien keskuudessa oma puheenjohtaja ei kerännyt suurinta äänimäärää, vaan suurin osa vihreiden kannattajista (78 prosenttia) pitää vasemmiston Anderssonia onnistuneimpana.

Myös keskustalaisilta satoi ääniä muualle kuin oman puolueen puheenjohtajalle. Kulmunia pidettiin niukasti onnistuneimpana (27 prosenttia), mutta 26 prosenttia äänistä meni Halla-aholle.

Karimäen mukaan vaalien alla puheenjohtajat ovat paljon esillä juuri puheenjohtajuuden takia, mutta tällä hetkellä monet esiintyvät julkisuudessa ensisijaisesti ministereinä.

– Esimerkiksi Ohisalo on joutunut sisäministerinä vastaamaan toistuvasti kannatusmielessä epäkiitollisiin kysymyksiin.

Puoluesihteerit eivät ole huolissaan puheenjohtajiensa Maria Ohisalon (vihr.) ja Katri Kulmunin (kesk.) matalista onnistumisarvioista.

– Tämä liittynee siihen, että Maria (Ohisalo) on ollut puheenjohtajana vasta muutaman kuukauden eikä ole samalla tavalla tunnettu kuin edeltäjänsä, sanoo vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen.

Myös keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen pitää tärkeimpänä syynä heikkoihin tuloksiin sitä, että Kulmuni on ollut tehtävässään lyhyen aikaa eikä suuri yleisö vielä tunne häntä kovinkaan hyvin.

– Työ, johon hänen johdollaan on ryhdytty, ei todennäköisesti vielä näy ulospäin keskustan kannattajille ja muille suomalaisille äänestäjille.

Kummassakaan puolueessa kyselyn tulokset eivät anna aihetta paniikkiin, vaan työ jatkuu entiseen tapaan.

– Katsotaan myöhemmin, miltä luvut alkavat näyttää, Liikanen sanoo.

Pirkkalainen arvioi puoluejohtajien matalien onnistumislukujen kertovan siitä, ettei puolueilla ole pysyviä äänestäjiä samalla tavalla kuin aiemmin.

– Äänestäjät seuraavat tarkasti puolueiden ja puoluejohtajien edesottamuksia ja muuttavat myös kantaansa. Kaikki mittarit alleviivaavat niin sanottujen liikkuvien äänestäjien vahvaa roolia.

Lue myös: Alma-kysely: Pekka Haavisto ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi
Kysely

Näin kysyttiin

Uutissuomalainen kysyi gallupissaan, kuka puheenjohtaja on onnistunut tehtävässään parhaiten.

Vastausvaihtoehtoina olivat nimeltä mainittuina kaikkien ryhmittymien puheenjohtajat, joista vastaaja sai valita mielestään yhden parhaiten suoriutuneen. Vastaajilta kysyttiin gallupissa myös heidän puoluekantaansa.

Ryhmäkohtaiseen tarkasteluun kristillisten, Liike Nytin ja RKP:n kannattajien lukumäärä on liian vähäinen. Raportti on tältä osin vakioitu ja näiden kannattajat sijoitettu puoluekannan osalta ryhmään muut.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Iida Tiihonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi