Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keksijä Harri Hämäläinen aloitti uransa kahdeksanvuotiaana – ensimmäiseksi hän keksi keinon rikastua

Hämäläinen ei osaa olla aloillaan. Ideoita ja tekemistä riittää aamukolmesta iltakahdeksaan.

Harri Hämäläisen mielestä hänen paras keksintönsä on painehaavapatja Haavatar. Se tehdään koneilla, jotka Hämäläinen on kehittänyt yhdessä yhtiökumppaneidensa kanssa. Kuva: Mikko Vähäniitty

Kun Harri Hämäläinen oli kahdeksanvuotias, hän hoksasi kätevän ansaintakeinon. Kun perhe teki maitoauton käydessä tilauksensa Valiolle, hän lisäsi listaan hyvän satsin voita. Sen kanssa hän pyöräili sitten läheiselle Viitasaaren Hännilänsalmen Essolle kaupantekoon.

– Sitä jatkui pari kuukautta, kunnes vanhempani huomasivat loven maitotilissä. Eihän se voi tietenkään ilmaista ollut, vaikka niin pienenä ajattelin, Hämäläinen sanoo.

Pari vuotta aiemmin hän halusi eläinrakkaana opettaa kotitilan seitsemän ankkaa sukeltamaan. Kaikki seitsemän hukkuivat.

Konnankoukut ja kokeilut pitivät vanhemmat alati varpaillaan.

– Ennen lapset olivat ujoja, tavallisia tai villejä. Ei silloin käytetty mitään kirjainyhdistelmiä.

Hämäläinen oli villi. Hän sai maaseutuoppilaitoksessa ehdot kuvaamataidosta – ensimmäisenä oppilaana ikinä. Keskikoulun kolmannella luokalla hän alkoi kyseenalaistaa opettajiaan.

Hämäläisellä on edelleen pojanviikarin katse ja pää täynnä aivoituksia. Hänet palkitaan ensi viikolla Suomen keksijäin keskusliiton kultaisella ansioristillä työstään keksijänä ja aloitteentekijänä. Edellisen sai muuan Pertti ”Spede” Pasanen.

Hämäläinen jaottelee keksijät kolmeen kategoriaan. Tapakeksijät keksivät kaiken aikaa silkasta keksimisen ilosta. Toinen ryhmä ovat nopeaa rikastumista toivovat keksijät. Hämäläinen itse kuuluu kolmanteen ryhmään: yhteiskunnallisiin keksijöihin. Hän haluaa, että hänen keksinnöillään säästetään verorahoja ja autetaan ihmisiä.

Siksi hän hieman tuhahtaa keksinnöille, joiden avulla kännykästä voi seurata avokadon kypsymistä.

Ideat syntyvät useimmiten arjen tarpeista.

– Katso nyt ympärillesi, kaikki täällä on ihmisten keksimää, Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen käy rauhattomaksi, jos hänen aivoillaan tai käsillään ei ole tehtävää. Kiirettä ja puhetta riittää aamukolmesta iltakahdeksaan. Joskus ideat herättävät keskellä yötä.

Hämäläisen mielestä hänen paras keksintönsä on Haavatar, joka lanseerattiin kuukausi sitten. Se on painehaavapatja, joka on tarkoitettu alentamaan kehoon kohdistuvaa painetta.

Tuotetta on testattu muun muassa pyörätuolilla liikkuvilla ihmisillä.

– Idea syntyi, kun jouduin olemaan vuosien varrella kaikkiaan kuusitoista kertaa sairaalassa pidemmän pätkän ja aika kävi pitkäksi. Monen huonetoverin oli mahdotonta vaihtaa asentoa, kun he joutuivat makaamaan sängyn pohjalla. Liikkumattomuus altistaa makuuhaavoille, Hämäläinen kertoo.

Haavanhoito on valtava bisnes. Hämäläinen on jo saanut Haavattaresta tarjouksia isommilta yrityksiltä, mutta ei ainakaan toistaiseksi ole myyntiaikeissa.

Virtsa-apuri Urihelpin Hämäläinen keksi 1990-luvun lopussa. Se on pahvitötterö, jonka avulla nainen voi pissata vaikka seisoviltaan.

Hän oli huomannut, että naisille määrättiin liikaa antibiootteja virheellisten testitulosten takia. Kun naiset antoivat virtsanäytteen purkkiin, he pitivät purkista usein kiinni siten, että sormet osuivat purkin sisäpuolelle. Näin virtsaan sekoittui myös käden bakteereja, ja testiliuska saattoi hälyttää.

– Oli halvempaa määrätä antibiootteja kuin teettää kalliita lisätestejä, Hämäläinen sanoo.

Kun Urihelpiä testattiin käytännössä, Hämäläisen teoria piti kutinsa. Mutta sitten tapahtui jotain:

– Markkina loppui. Isot firmat jyräsivät Urihelpin mielestäni arveluttavin keinoin. Japanissa Urihelp muuten valittiin vuoden turhakkeeksi, vaan kunnia se on sekin, hän toteaa.

Verkostoitumisessa Hämäläinen on peto. Hänen puheessaan vilisee isoja nimiä muun muassa politiikasta.

Yksi syy siihen on vuonna 2000 julkaistu Valtapeli-korttipakka, jossa seikkailevat karikatyyreiksi ikuistetut politiikan vaikuttajat. Hämäläisen ideoimaan korttipakkaan kuvat piirsi Tommi Vuorinen. Pelin lanseeraustilaukseen tulivat yhtä lukuun ottamatta kaikki korttien mallit ja media laajalla arsenaalilla.

– Kakkoseksi piirrettiin Ilkka Kanerva (kok.). Sillä kortilla häviää paskahousussa, Hämäläinen kertoo.

Julkisuutta sai myös pysäköintikiekkokirja, jota Hämäläinen kävi esittelemässä aina liikenne- ja viestintävaliokunnassa asti vuonna 2007. Kirjasta autoilija voi valita sivun, joka vastaa pysäköinnin alkamisaikaa. Lisäksi kirja sisältää neuvoja onnettomuustilanteisiin.

Ministeriö kuitenkin julisti kirjan lainvastaiseksi, sillä siinä ei ollut pyöritettävää pysäköintikiekkoa.

– Kävin pari kertaa käräjilläkin kirjan takia. Halusin, että se täyttää lain vaatimukset. Lopulta se vuonna 2015 hyväksyttiin, kun pysäköintikiekot vapautettiin. Nykyisin kirjaa jaetaan liikelahjana, hän kertoo.

Hämäläisen keksinnöistä muutamalla on tällä hetkellä voimassa oleva patentti, ja mallisuoja on 6–7 tuotteella.

Keksintöjä on kuitenkin paljon enemmän, ja monet niistä ovat syntyneet tilauksesta. Yksi tuoreimmista on maatuva säilytyspussi lahjaksi annettaville kuusentaimille.

– Tilaaja halusi vaihtoehdon eukalyptusmassasta tehdyille pusseille. Löysin havupuupohjaisen paperin, joka taitellaan muotoon ja jonka ulkopintaan voi painaa tekstiä, Hämäläinen kertoo.

Miehen päästä on lähtöisin myös laajalti käytössä oleva joukkorokotusten jonotusjärjestelmä, jossa homma käy jouhevammin jonotuslappujen värien avulla. Se ei tuonut suoraan rahaa mutta avasi uusia asiakaskontakteja.

Aina älynväläykset eivät saa vastakaikua.

– Sellainen on esimerkiksi ostoskärryjen kahvan puhdistamiseen kehittelemäni hygieniapyyhe, jonka telineeseen olisi saanut myytyä mainoksen. Vasta kysyntä tekee markkinat.

Hämäläinen ei tähtää keksinnöillään rikastumiseen. Elannokseen hän pyörittää painotuotteisiin erikoistunutta 4M Suomi -yritystä yhdessä tyttärensä Miian kanssa.

Sydäntä lähellä on myös laajaan asiantuntijaverkostoon nojaava ThinkFinland-yritys, joka ottaa vastaan keksijöiden ideoita ja ajatuksia, neuvottelee ja sparraa. Uusia keksintölähtöisiä yrityksiä on ThinkFinlandissa syntynyt seitsemän, ja niistä viidessä Hämäläinenkin on osakkaana.

Jos tähdet ovat oikeassa asennossa, jonain päivänä Harri Hämäläinen saattaa olla miljonäärin tekijä, jollei miljonääri itsekin. Henkisesti varakas hän sanoo jo olevansa.

– Voin allekirjoittaa Esko Ahon (kesk.) sanat siitä, että menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa.

Ira Blomberg-Kantsila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi