Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paikkakunta vaihtui ja työpaikka pitäisi löytää – Sonja, 20, päätyi Ohjaamoon kaverin suosituksesta

Sonja Laitinen koki jo ensimmäisen Ohjaamo-käyntinsä hyödylliseksi. Kuva: Risto Aalto

Sonja Laitinen, 20, hakeutui nuorille tarkoitettuun palvelupisteeseen, Ohjaamo Jyväskylään, lokakuun lopussa edistääkseen omaa työllistymistään. Hän muutti Saarijärveltä Jyväskylään aiemmin viime kuussa.

– Kaveri kertoi Ohjaamosta ja suositteli sitä, hän kertoo.

Lähihoitajaksi valmistuneen Laitisen mukaan jo ensimmäinen käyntikerta oli hyödyllinen. Ohjaamossa oli työnhaun teemapäivä, ja tarjolla oli muun muassa harjoitusta työhaastattelutilanteisiin ja neuvoja ansioluettelon eli CV:n tekemiseen.

– Sain tosi hyviä vinkkejä.

Laitinen kiittelee myös sitä, että Ohjaamoon on helppoa ottaa yhteyttä ja että sen palvelut ovat monipuolisia ja maksuttomia. Kritiikkiä hänelle ei tule mieleen.

– Voi olla, että käyn siellä montakin kertaa. Minulla on aika avoimet ovet. Voin tehdä lähihoitajan töitä, mutta myös esimerkiksi merkonomin koulutus ja myyjän työt kiinnostavat.

Ohjaamokoordinaattori Marita Räisänen kertoo, että Jyväskylässä Ohjaamon suurin käyttäjäryhmä ovat 20–25-vuotiaat. Eniten nuoret hakevat ohjausta työllisyyteen, koulutukseen sekä omaan talouteen liittyvissä asioissa.

Ohjaamokoordinaattori Marita Räisänen työskentelee Jyväskylän Ohjaamolla. Kuva: Risto Aalto

– Jos et tiedä, mistä aloittaa, niin aloita Ohjaamosta. On yksi ovi ja monta palvelua. Tarvittaessa ohjaamme eteenpäin, Räisänen lähettää terveisiä nuorille.

Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Janne Savolainen kertoo, että nuoret löytävät Ohjaamon hyvin usein vertaistensa ohjaamina ja kannustamina.

Ohjaamojen palveluja käyttävät niin työssä käyvät, opiskelevat kuin työttömät nuoret. Ohjaamoja koordinoivan Kohtaamo-hankkeen tutkijan Mirja Määtän mukaan nuorella voi olla esimerkiksi työehtoihin liittyviä kysymyksiä tai hän miettii, mitä lähtisi opiskelemaan, kun nykyinen työ ei tyydytä. Myös vapaa-ajan kysymykset nousevat Ohjaamo-käynneillä esiin tai vaikkapa se, mistä voisi saada apua asunnon hankkimisessa.

– Myös oma talous sekä hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät kysymykset pohdituttavat nuoria.

Usein nuori tulee Ohjaamoon alun perin työhön tai opiskeluun liittyvän asian vuoksi. Samalla voi kuitenkin saada myös tietoa yhteiskunnan tuista, joihin on oikeutettu, tai vaikkapa ajan terveystarkastukseen.

Ohjaamoissa on lisäksi kokoontunut ryhmiä, joissa käsitellään muun muassa arjenhallintaan, sosiaalisiin suhteisiin tai jännittämiseen liittyviä asioita.

Mielenterveysongelmiin on pureuduttu sosiaalityöntekijöiden ja psykologien avulla, jotka ovat myös kouluttaneet muuta henkilökuntaa.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi