Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näkökulma: Sipilän hallituksen kädenojennus nuorille saa yhä suitsutusta, rahoituksen pysyvyydestä kuitenkin epäselvyyttä

Alle 30-vuotialle tarkoitettuja Ohjaamoja on jo lähes 70 ympäri Suomen. Yhdeltä luukulta voi saada niin te-asiantuntijan, Kelan kuin sairaanhoitajan palveluja.

Ohjaamoissa voi saada ohjausta ja tukea vaikkapa työ- tai opiskelupaikan hakemiseen tai omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Kuva: Risto Aalto

Edellisen hallituksen kruununjalokivet! Onnistunut konsepti!

Muun muassa tällaisia ylistyssanoja ovat saaneet osakseen alle 30-vuotiaille suunnatut Ohjaamot. Niistä nuoret saavat ohjausta niin työllistymiseen, sopivan opiskelupaikan löytämiseen kuin hyvinvointiin liittyen.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa luvataan, että Ohjaamo-palveluja vahvistetaan, mutta niiden rahoituksesta ei puhuta mitään.

Työministeri Timo Harakan (sd.) esikunnasta kerrotaan, että rahoitusta on luvassa kahdelle seuraavalle vuodelle viisi miljoonaa euroa per vuosi ja että Ohjaamojen rahoitukseen palataan tulevina vuosina.

Verkosto on kasvanut nopeammin kuin ennakkoon ajateltiin. Janne Savolainen, TEM

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) erityisasiantuntija Janne Savolainen sen sijaan katsoo, että rahoitus on jo pysyvää.

– Se on tarkoitettu henkilöstön rekrytointiin, mutta palvelujen johtamisen ja kehittämisen rahoitus on auki.

– Toki rahoitusta voidaan kohdentaa uudelleen poliittisin päätöksin.

Ohjaamo-työ on tilastojen valossa hyvin näkymätöntä. Mikko Valtakari, MDI Public oy

Vuonna 2015 Ohjaamoja perustettiin 15–20, nyt niitä on jo lähemmäs 70 eri puolilla Suomea.

– Ohjaamojen verkosto on kasvanut nopeammin kuin ennakkoon ajateltiin, Savolainen sanoo.

12 suurimmasta kaupungista Ohjaamo on puuttunut vain Kuopiosta, mutta sekin saa omansa ensi vuonna.

Kruununjalokivet-nimitystä käytti nuorisoalan kattojärjestö Allianssi kesäkuussa hallitusohjelmaa kommentoidessaan. Ohjaamot on kuitenkin Allianssin mielestä jätetty "leijailemaan epätietoisuuteen" rahoituksen osalta.

”Onnistunut konsepti” on puolestaan Harakan suusta. Lause jatkui: ”josta haluamme pitää kiinni”. Näin hän sanoi videotervehdyksessään Ohjaamo-päivien väelle lokakuussa.

Ohjaamot ovat saaneet kiitettäviä arvioita asiakaskyselyissä eli nuorilta, mutta varsinaisia vaikutuksia ei ole vielä mitattu. Työ on parhaillaan kuitenkin käynnissä. Harakkakin kertoi odottavansa tammikuussa julkistettavan selvityksen tuloksia.

Tähän mennessä on jo selvinnyt, että nuori näyttäisi saavan paljon nopeammin asiaansa ratkaisun Ohjaamosta kuin muutoin, kertoo asiantuntija Mikko Valtakari selvitystä tekevästä MDI Public oy:stä.

– Iso haaste on se, että Ohjaamojen vaikutuksia kuvaamaan ei ole olemassa sellaista seurantajärjestelmää tai mittareita, joita voisi käyttää vaikutusarvioinnissa hyväksi.

– Ohjaamo-työ on tilastojen valossa hyvin näkymätöntä.

Ongelmana on Valtakarin mukaan se, että eri viranomaisilla on omat järjestelmänsä eivätkä Ohjaamo-työntekijät pääse toisten järjestelmiin.

Ohjaamo-palveluja koordinoivan Kohtaamo-hankkeen tutkijan Mirja Määtän tuore katsaus osoittaa palvelujen moninaisuuden: te-asiantuntijan palveluja on saatavilla vähintään viikoittain neljässä Ohjaamossa viidestä, etsivän nuorisotyöntekijän 73 prosentissa ja nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen työntekijän, sosiaaliohjaajan tai nuorisotyöntekijän alle puolessa. Ohjaamoissa tarjotaan myös sairaan- tai terveydenhoitajan sekä Kelan palveluja, jälkimmäisiä usein etänä.

Ohjaamoissa on paljon samaa kuin lapsiperheille suunnatuissa perhekeskuksissa: eri alojen ammattilaiset yhdistävät voimansa yhden luukun periaatteella.

Tuntuu kuitenkin siltä, että juuri nuorille suunnatuista palveluista ja rahoista on helppo nipistää. Toivottavasti näin ei käy Ohjaamojen kohdalla ja tammikuinen tutkimus auttaa vakiinnuttamaan niiden asemaa.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen sosiaali- ja terveysasioita seuraava toimittaja.

Ohjaamot

Nuorisotakuun konkretisoitumista

Vuonna 2018 nuoret käyttivät Ohjaamojen palveluja kasvokkain 140 000 kertaa. Suurin asiakasryhmä olivat 18–24-vuotiaat.

Yleisimmin käynnin aiheena olivat työ ja yrittäjyys (36 prosenttia), koulutus ja opiskelu (23 %), oma talous (10 %) sekä hyvinvointi ja terveys (10 %).

Ohjaamot saivat alkunsa ESR-rahoitteisena hankkeena. Nyt niiden rahoituksesta vastaa valtio.

Ohjaamot ovat osa nuorisotakuuta. Sen mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Päätöksen uuden Ohjaamon perustamisesta tekevät yhteistyössä kunta, te-toimisto ja ely-keskus.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi