Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Huomio tulisi suunnata huono-osaisimpiin

Vaikka perustoimeentulotuki siirtyi kuntien harteilta Kelalle, tuki työllistää kuntia yhä. Kuntaliiton kesäkuisen selvityksen mukaan kunnalta tarvitaan apua perustoimeentulotuen hakemisessa, Kelan päätösten tulkinnassa sekä virheellisten päätösten oikaisemisessa.

Kelan eläköityvä pääjohtaja Elli Aaltonen ja etuusjohtaja Anne Neimala ehdottivat keväällä eri medioissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että sosiaalityöntekijä tai Kelan virkailija voisi hakea asiakkaan puolesta ensisijaiset etuudet, jos asiakas ei itse pysty niitä hakemaan. Asia vaatisi lakimuutoksen.

Vaikka Kelan palveluja on kritisoitu, niin esimerkiksi perustoimeentulotuen saajien määrän hurjan kasvun voi nähdä yhtenä merkkinä digitaalisten palvelujen toimivuudesta. Viime vuonna lähes 69 prosenttia tukihakemuksista tehtiin sähköisesti.

Jo ennakkoon arvioitiin, että perustoimeentulotuen Kela-siirron myötä hakijamäärä kasvaa, kun enää ei tarvitse mennä ”stigmatisoitumaan” sosiaalitoimeen.

Itse asiassa Kelan digitaaliset palvelut rankattiin asiakkaan näkökulmasta kolmanneksi parhaimmiksi Suomessa. Tämä kävi ilmi BearingPoint Finlandin torstaina julkistamasta selvityksestä, jossa vertailtiin 42 julkisen sektorin toimijaa. Helsingin ja Espoon kaupungit veivät kärkisijat.

Perustoimeentulotuen siirtäminen Kelaan on tuonut parannuksia niille, jotka osaavat tukia hakea.

Tulevilla lakimuutoksilla kannattaisi keskittyä kohentamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilannetta. Sosiaali- ja terveysministeriön tavoite onkin oikeanlainen: nykyistä harvemman pitäisi joutua turvautumaan toimeentulotukeen.

Ei käy kateeksi niitä, jotka sumplivat sosiaaliturvauudistusta tulevina vuosina – niin sekava etuusviidakko on.

Jo pelkän toimeentulotuen eri muotojen ymmärtäminen voi käydä voimille.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen terveys- ja sosiaaliasioita seuraava toimittaja.

Sanna Inkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi