Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Teollisuusliitto ja Pro vauhdittavat tes-neuvottelujaan ylityökiellolla

Ylityökiellon piirissä on noin satatuhatta työntekijää. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Teollisuusliitto aloittaa maanantaina puoliltaöin ylityökiellon neljällä sopimusalallaan. Seuraavan viikon perjantaihin kestävän kiellon piirissä on noin satatuhatta työntekijää. Mukana ovat teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan ja malmikaivosten sopimusalat sekä puolustusministeriön työpaikat.

Myös Ammattiliitto Pro ilmoitti perjantaina aloittavansa ylityökiellon ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon. Kielto koskee kaikkia Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen piirissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Pro ilmoitti verkkosivuillaan Teknologiateollisuuden katkaisseen toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut torstaina. Uusia neuvotteluaikoja ei ole sovittu.

Työantajapuolta edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi ylityökieltojen hankaloittavan neuvotteluja ja vaikeuttavan yritysten toimintaa ja toimituksia asiakkaille.

– Teknologiateollisuus pitää kuitenkin myönteisenä, että liitoilla on edelleen neuvotteluyhteys. Työnantajapuolen tavoitteena on, että työmarkkinaratkaisut saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti, Helle sanoi tiedotteessa.

Neuvotteluissa päästiin Helteen mukaan pisimmälle Teollisuusliiton kanssa. Ratkaisu jäi hänen mukaansa kiinni ennen kaikkea kustannustasosta.

Eloranta: "Luokaton esitys"

Ylityökielloista kerrottiin sen jälkeen kun Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden väliset työehtosopimusneuvottelut päättyivät tuloksetta torstai-iltana. Sopimukset päättyivät lokakuun lopussa.

– On valitettavaa, että joudumme tällaisiin painostustoimiin työnantajia kohtaan. Teknologiateollisuuden uppiniskainen asenne neuvotteluissamme ei kuitenkaan jättänyt meille muuta vaihtoehtoa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tiedotteessa.

Teollisuusliiton mukaan neuvotteluissa on ollut hankaluuksia erityisesti työaikaan liittyvissä kysymyksissä.

– Kun tähän lisätään hämmästyttävän pitkä lista epäasiallisia työehtojen heikennysesityksiä, jouduimme valitettavasti toteamaan, ettei neuvotteluissa ole nyt etenemisen mahdollisuutta, Aalto totesi.

Teknologiateollisuuden nyt ajamilla heikennyksillä työsuhteen ehtoihin ainoastaan heikennetään ilmapiiriä työpaikoilla ja huononnetaan siten samalla tuottavuuskehitystä, liitto linjasi.

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta moitti työnantajien esityksiä tviitissään.

– Luokaton esitys työnantajalta tuoda neuvottelupöytään vain heikennyksiä ja sopimusjärjestelmää murentavia aloitteita. Luottamusmiesten aseman heikentämisellä ei paikallinen sopiminen etene eikä luottamus lisäänny.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi