Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kiky-tunnit ja palkankorotukset yhä auki Teknologiateollisuuden tes-neuvotteluissa – "Iso riski päätyä sopimuksettomaan tilaan"

Neuvotteluissa voidaan joutua ottamaan jatkoaika. LEHTIKUVA / Teemu Salonen

Suuria vientiyrityksiä edustavan Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa koittavat torstaina kohtalon hetket. Neuvotteluissa voidaan joutua ottamaan jatkoaika, sillä vielä keskiviikkoaamupäivään mennessä ei neuvotteluita pahasti jumittavaan työaikakiistaan ollut löytynyt ratkaisuja.

– On iso riski, että päädymme sopimuksettomaan tilaan, luonnehtii Ylemmät toimihenkilöt YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa.

Myös työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan neuvottelut olivat keskiviikkona pattitilanteessa.

– Jos nyt kello 15.30 keskiviikkona pitää arvioida, niin paljon pitää vettä virrata, että saadaan tulos torstaina aikaiseksi, hän sanoi.

Torstaina umpeutuvat YTN:n lisäksi Teollisuusliiton työntekijöiden ja Ammattiliitto Pron toimihenkilöiden sopimukset. Kaikissa neuvotteluissa suurin hidaste on yhä kilpailukykysopimuksen 24 palkatonta työtuntia, jotka työnantaja haluaa säilyttää ja palkansaajat poistaa.

Ennen työaikaa koskevan solmun purkamista ei esimerkiksi palkankorotuksista päästä puhumaan.

– Ainahan niitä ratkaisuja voi viime hetkelläkin syntyä, mutta harvoin tässä vaiheessa ollaan näin kaukana ja näin erimielisiä isoista lähtökohtaisista asioista työnantajan kanssa, Oksa kuvailee.

Hänen mukaansa tilanne on siitä erikoinen, että niin Teollisuusliiton duunarit kuin YTN:n asiantuntijat ovat samaa mieltä ja saman tilanteen edessä.

Eri alojen pääneuvottelupöytiä pienemmissä työryhmissä on yritetty hakea pattitilanteeseen ratkaisun eväitä, mutta ne ovat olleet vähissä.

– Ehkä siitä työajasta voisi mahdollisesti jotain sopia, jos siitä maksetaan. Vaikea on kuitenkin spekuloida, millainen se malli voisi olla, Oksa arvioi.

Hän arvelee palkankorotuksistakin syntyvän erilaisia näkemyksiä sitten aikanaan, mutta vielä mitään vaatimuksia ei ole esitetty. YTN:n minimi on ostovoiman turvaava taso, jolloin korotus olisi kahden prosentin tuntumassa.

Oksa huomauttaa asiantuntijapalkkojen jääneen Suomessa pahasti jälkeen esimerkiksi Saksan ja Ruotsin palkoista.

– Kaipa silläkin saattaa oma merkityksensä tässä osaajapulassa olla.

"Sopimukset kulkevat käsikynkkää"

Sopimukseton tila tarkoittaa, että ammattiliittojen työrauhavelvoite ei ole voimassa. Neuvotteluita voidaan kuitenkin jatkaa ennen suoranaista lakkoaseiden kalistelua, jos jatkamiselle on edellytyksiä.

– Ei ole mitenkään tavatonta, että neuvotteluita jouduttaisin jatkamaan vielä nykyisten sopimusten päätyttyä. Sopimukseton tila ei tarkoita mitään dramaattista. Toki tavoite on edelleen se, että vaikka aikaa on vähän, ratkaisut pystyttäisiin saamaan perjantaihin mennessä valmiiksi, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo STT:lle.

Teollisuusliiton kanssa neuvottelupöydässä istuva Helle myöntää, että mahdollinen sopu menee aivan viime metreille.

– Monta estettä on vielä ylitettävänä, mutta ratkaisut pystytään puristamaan loppuviikosta, jos yhteisymmärrys isoista asioista löytyy.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelutulos sanelee pitkälti yksityisten alojen linjaukset loppukierroksella.

– Jos ratkaisua 24 tunnin talkootyöhön ei löydy, on hyvin vaikea nähdä, että olisi edellytyksiä päästä myöskään neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta. Sillä tulee olemaan valtavan suuri merkitys koko työmarkkinakierroksen kannalta, mihin linjauksiin ja ratkaisuihin tässä päänavaussopimuksessa päädytään, painottaa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Hänen mukaansa Teollisuusliiton, Pron ja YTN:n sopimukset kulkevat käsikynkkää.

– Puhutaan ihmisistä, jotka tekevät töitä samoilla työpaikoilla. Sovittavien työsuhteen ehtojen pitää olla jollain tavalla yhteismitallisia.

Teollisuusliiton hallituksella on varaus kokoontua perjantaina, jos silloin on jotain päätettävää. Tämä edellyttäisi, että sopimus syntyisi torstaina, kertoo Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauli Takala.

"Näkökulmat lähenevät vielä"

Pron Malinen muistuttaa, että kiky-tuntien lisäksi on ratkaistava muut avoimet kysymykset, kuten palkankorotukset ja tämän hetkisessä sopimuksessa peruspalkan päälle tulevat lisät.

Pron ja Teknologiateollisuuden neuvottelut katkesivat viikoiksi, mutta niitä päätettiin jatkaa viime viikolla. Pro on kertonut ärsyyntyneensä, kun työnantaja toi alkuvaiheessa pöytään listan heikennyksiä.

Mitä listalle kuuluu nyt?

– Sanotaan näin, että se lyhenee, Malinen sanoo.

Teknologiateollisuuden neuvottelupäällikkö Jarkko Ruohoniemi ei mahdollista listaa kommentoi.

– En kommentoi kummankaan osapuolen neuvottelutavoitteita. Jos joku haluaa viestiä omilleen tai julkisuuteen asiasta omalla tavallaan, se on kunkin neuvotteluosapuolen oma asia.

Ruohoniemi uskoo, että näkökulmat vielä lähenevät toisiansa, kun asioita pallotellaan.

– Jos nyt jonkun sopimuksen osalta mennäänkin sopimuksettomaan tilaan, ei se vielä muuta neuvotteluasetelmaa. Neuvottelut jatkuvat ihan normaalisti, vaikka mennään marraskuun puolelle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi